"Ханделсблат": Русија није изолована на Г20

Гласање указује да у Г20 постоје земље које не осуђују "руску аресију на Украјину", наводи немачки лист

Канцелар Немачке Олаф Шолц је на самиту Г20 оставио отвореним питање колико је чланица групе држава осудило "агресорски рат Русије против Украјине." Политичар из редова социјалдемократа признао је у уторак новинарима у Индонезији да "овде, наравно, има и других ставова, али они нису урачунати".

Половина чланица Г20 није увела санкције Русији. Све ово указује да у Г20 постоје земље које "не осуђују руску аресију на Украјину", закључује немачки лист "Ханделсблат".

Нацрт завршне декларације, који су у уторак ујутро усагласили преговарачи 19 земаља Г20 и ЕУ, гласи: "Већина чланица оштро је осудила рат у Украјини и нагласила да он изазива огромну људску патњу." Шта тачно значи "већина", примећује "Ханделсблат", остаје отворено.

Завршна декларација Г20 задржала је првобитни нацрт текста који који се односи на "рат у Украјини", а не и на "рат Русије у Украјини." 

У заједничкој изјави Г20 помиње се резолуција УН с почетка марта којом се осуђује рат у Украјини. Четрдесет чланица УН приликом гласања било је против или уздржано и није изричито осудило рат. Осим Русије, ту су биле још три чланице Г20: Кина, Индија и Јужна Африка.

Шолц се осврнуо и на гласање у Г20, рекавши да постоји "одређена двосмисленост" међу земљама које су биле уздржане. Упркос њиховом гласању, устврдио је, многи су "дубоко у себи уверени да је реч о неправедном рату."