НАТО признао: Помагати Украјини постаје све теже

Што дуже траје рат, теже је пружити помоћ, али за Украјинце ситуација је много тежа него за нас, јер ми помажемо само оружјем и новцем, каже помоћник генералног секретара Алијансе Дејвид ван Вил

Што дуже траје сукоб у Украјини, земљама Алијансе је теже да пруже помоћ Кијеву, изјавио је помоћник генералног секретара НАТО-а Дејвид ван Вил у интервјуу за јапански лист "Асахи".

"Украјина се бори за слободу своје земље, али истовремено и за нас. Ако дође до умора од пружања помоћи, то ће бити удар на међународну безбедност. Што дуже траје рат, теже је пружити помоћ, али за Украјинце, који се боре, ситуација је много тежа него за нас. Ми помажемо само оружјем и новцем. Стога је неопходно да наставимо да пружамо помоћ", казао је Ван Вил.

Према његовим речима, земље НАТО-а генерално пружају "довољну помоћ Украјини".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је раније, да ако Русија победи у сукобу у Украјини, то ће представљати опасност за НАТО и учиниће Алијансу рањивијом.

"Победа Русије у Украјини неће бити само трагедија за Кијев, већ и опасност за НАТО. Морамо да наставимо да подржавамо Кијев, како бисмо га ојачали на бојном пољу и за преговарачким столом. Подршка мора да се настави јер је то у нашем интересу", казао је Столтенберг.