Свет

"Њузвик": Победа Кијева могућа само уз потпуно учешће САД

Ниво америчке интервенције, који је потребан за победу Украјине захтева посвећеност и лидерство Вашингтона какво није виђено од Хладног рата
"Њузвик": Победа Кијева могућа само уз потпуно учешће САД© Chung Sung-Jun/Getty Images

Победа Украјине у сукобу са Русијом могућа само ако САД одлуче да се у потпуности умешају у сукоб, пише "Њузвик", позивајући се на извор у америчком Конгресу.

"Сукоб у Украјини не иде баш најбоље. Ако Вашингтон жели да режим Зеленског победи, не само да треба да се придржава садашњег курса, већ и да неколико пута повећа своје учешће. Али Америка неће пристати на то", наводи публикација.

Како се истиче, Кијев треба да буде забринут да ли ће се Вашингтон придржавати садашњег курса према Украјини уколико на власт дође Републиканска партија, као и да ће председничка кампања Доналда Трампа само продубити раскол у америчком Конгресу око Украјине.

"Ниво америчке интервенције, који је потребан за победу Кијева захтева посвећеност и лидерство Вашингтона какво није виђено од Хладног рата", истиче извор.

Портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио је раније да је "администрација Сједињених Држава потрошила око 96 одсто средстава издвојених за подршку Украјини од почетка Специјалне војне операције".

Наиме, америчка администрација је у октобру упутила захтев Капитол Хилу за додатна буџетска издвајања у америчкој фискалној години која је почела 1. октобра 2024, првенствено за пружање помоћи Украјини и Израелу, као и за супротстављање Кини и Русији у Азији.

image