Свет

Петковић: За два дана у Бриселу почињу разговори о тексту статута ЗСО

Београд је одговорна страна која никада није бежала од дијалога, рекао је шеф Канцеларије за КиМ након састанка са Мирославом Лајчаком
Петковић: За два дана у Бриселу почињу разговори о тексту статута ЗСО© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић обавестио је специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака о тежини ситуације са којом се суочавају Срби на КИМ и саопштио чињенице о дневној угрожености Срба и потезима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Наравно да смо разговарали о Заједници српских општина, то је кључна и најважнија тема, пре свега за српски народ на КиМ, поред деескалације на којој је председник посебно инсистирао. Она представља механизам очувања колективних права Срба на КиМ, која Курти гази сваког дана", рекао је Петковић након састанка Вучића и Лајчака.

Како је рекао, било је речи о темама у оквиру споразума који су "потписани, или пак договорени у оквиру дијалога", и додао да Београд никада није бежао од дијалога.

"Београд је конструктивна страна посвећена нормализацији и такви ћемо остати и у периоду испред нас. Деескалација је потребна да би се видела нормалност живота, али врло је битно и то што коначно улазимо у разговоре о статуту ЗСО, када ћемо питање извршних овлашћења ЗСО, као и оно најважније, а то је да Београд има право да финансира њихов рад", напоменуо је Петковић.

Истиче да је Београд прихватио Лајчаков позив на састанак у Бриселу за два дана, "где ће почети разговори о тексту Статута ЗСО, што је први конкретан корак."

image