"Блумберг": САД са једне стране позивају на уздржаност, а испод жита шаљу још оружја Израелу

Оружје Израелу стиже на готово дневној бази, наводе из Пентагона

Пентагон је тихо интензивирао слање војне помоћи Израелу, испоручујући им више ласерски навођених ракета за њихове хеликоптере "апач", као и гранате калибра 155 мм, уређаје за ноћно осматрање, муницију за уништавање бункера и нова војна возила, пише "Блумберг" позивајући се на интерни списак Министарства одбране.

Слање додатног оружја и муниције уз већ постојеће пресретаче за "гвоздену куполу" и "Боингове" паметне бомбе, наставља се упркос учесталим позивима Беле куће Израелу на уздржаност у бомбардовању Појаса Газе.

Оружје се већ испоручује или Министарство одбране ради на томе да га учини доступним из залиха у САД и Европи, наводи се у документу у који је "Блумберг" имао увид. До краја октобра испоручено је свих 36.000 граната калибра 30 мм, 1.800 комада муниције М141 за разбијање бункера и најмање 3.500 уређаја за ноћно осматрање, показују подаци.

Портпарол Пентагона је одбио да разговара о појединостима, али је Министарство одбране у саопштењу навело да "користи неколико путева – од интерних залиха до канала америчке индустрије – како би осигурало да Израел има средства за одбрану".

"Ова безбедносна помоћ наставља да стиже скоро свакодневно", наводи се у саопштењу и додаје да САД брзо обезбеђују прецизно навођену муницију, бомбе малог пречника, артиљеријске гранате од 155 мм и другу муницију, уз пресретаче за "гвоздену куполу" и медицинску опрему.

Снабдевање артиљеријским гранатама и другом муницијом изазвало је критике невладиних организација које кажу да су америчке залихе омогућиле Израелу да настави са кампањом бомбардовања за које здравствене власти у Појасу Газе кажу да је убило више од 10.000 људи, укључујући 4.000 деце.