Свет

Израел стеже стисак над Западном обалом

На окупираној палестинској територији дошло је до огромног пораста насиља откако је Израел објавио рат Хамасу у Појасу Газе
Израел стеже стисак над Западном обаломGetty © Amir Levy / Stringer

Хаим Силберштајн, јеврејски насељеник, види само један одговор на напад Хамаса од 7. октобра - ширење насеља и учвршћивање ионако снажног стиска Израела над окупираном Западном обалом.

"Треба да искористимо ово да ојачамо себе, развијемо своје заједнице и продубимо своје корене у својој домовини", рекао је он "Фајненшел тајмсу". "То би требало да буде наш примарни одговор на ову агресију".

Силберштајн је један од око 500.000 јеврејских досељеника на Западној обали, већој од две палестинске територије, која је доживела огроман пораст насиља у недељама од почетка рата у Појасу Газе.

Чак и пре 7. октобра, Западна обала, која је под израелском војном окупацијом од 1967. године и где се јеврејска насеља постепено шире упркос противљењу међународне заједнице, трпела је најгоре насиље од краја друге интифаде, односно устанка, 2005. године, при чему су израелске снаге спроводиле скоро свакодневне нападе на територију.

УН су саопштиле да су од избијања најновијих сукоба израелске снаге на Западној обали убиле 167 Палестинаца, док су насељеници убили још осам. У уторак је у током рације у близини границе са Израелом страдало још седам. Скоро 1.000 људи је протерано из својих села, саопштиле су УН.

Неки колонисти, који сматрају да је Западна обала део земље Израел, осећају да имају права да отимају Палестинцима земљу и стоку због онога што се догодило 7. октобра. Неки чак планирају да се доселе и у Појас Газе из ког се Израел повукао 2005. 

Данијела Вајс, шефица радикалне насељеничке организације "Нахала" говорила је у интервјуу "Њујоркеру" о "напорима" њеног покрета "да се врати у Газу, целу Газу, и изгради насеља".

"Насељеници виде напад Хамаса као прилику", рекла је Дијана Буту, водећи палестински адвокат. "Они користе насиље да заузму земљу и знају да нико не обраћа пажњу, јер су све очи упрте у Газу".

Идеја о "две државе" делује све мање изводљива.

image