Руски аналитичар: САД и Израел гурају Иран да направи нуклеарну бомбу

Осим иранске жеље, постоји низ међународних војно-техничких фактора, који ће утицати на коначну одлуку иранског руководства да ли ће наставити са нуклеарним војним програмом или не, оцењује Игор Коротченко

Сједињене Државе и Израел својим деловањем гурају Иран да све више размишља о стварању нуклеарног оружја, поготово што има такве способности, каже војни аналитичар и главни уредник часописа "Национална одбрана" Игор Коротченко.

Раније је Ројтерс пренео, позивајући се на извештај Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), да "Иран има довољно обогаћеног уранијума да створи три атомске бомбе".

"Савршено разумемо да осим иранске жеље, постоји низ међународних војно-техничких фактора, који ће утицати на коначну одлуку иранског руководства да ли ће наставити са нуклеарним војним програмом или не. У сваком случају, акције Сједињених Држава и Израела гурају Иран, као и низ других држава, да размотре то питање на крајње прагматичан и реалан начин", казао је Коротченко.

Према његовим речима, Иран је савесно испунио све обавезе које је преузео након потписивања нуклеарног споразума, док су САД показале неконструктиван приступ.

"Израелске акције великих размера за реформатирање блискоисточних граница и отворене претње израелских званичника да ће употребити нуклеарно оружје против Хамаса су разлог зашто се данас за Иран појављује нова реалност са становишта процене његових будућих планова и намера", закључио је Коротченко.