Свет

Шеф иранске дипломатије: Техеран је поручио Вашингтону да не жели ескалацију рата

Хамас није позвао Иран да се прикључи рату против Израела, изјавио је ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан
Шеф иранске дипломатије: Техеран је поручио Вашингтону да не жели ескалацију ратаwww.globallookpress.com © STR/dpa

Шеф иранске дипломатије изјавио је да је Техеран тајно поручио Вашингтону да не жели да се рат Израела и Хамаса даље шири, али је такође упозорио америчке званичнике да би регионални сукоб могао бити неизбежан ако се израелски напади на Газу наставе.

"У протеклих 40 дана, поруке су размењене између Ирана и САД, преко одељења за интересе САД у швајцарској амбасади у Техерану", рекао је у интервјуу министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахијан, искључујући могућност директних разговора између две државе, преноси "Фајненшел тајмс".

Вашингтону је напоменуто да "Иран не жели да се рат шири, али због приступа који су усвојиле САД и Израел у региону, ако злочини над народом Газе и Запада Банке не буду заустављене, свака могућност би могла бити размотрена, а шири сукоб могао би се показати неизбежним", рекао је Амирабдолахијан.

Амерички званичници су потврдили саопштења из Техерана да Иран није претходно обавештен о нападу Хамаса 7. октобра, али оптужују Иран за пружање подршке Хамасу, Хезболаху и другим групама које се супротстављају Ирану.

Амирабдоллахиан је истакао да Техеран нема контролу над Хезболахом и другим милитантним групама у Палестини, Ираку, Сирији и Јемену, али је упозорио да оне "нису равнодушне према убијању њихове муслиманске и арапске браће у Палестини".

Шеф иранске дипломатије је такође рекао да САД нису претиле нападима на Иран ако Хезболах покрене масовни напад на Израел, али је оптужио Вашингтон да позива Техеран на "суздржаност" док паралелно ескалира рат у Гази пружајући огромну подршку Тел Авиву.

Он је такође упозорио да ирански "војни званичници сматрају да размештање америчких носача авиона у близини нашег региона, што их чини доступним, не иде у корист САД. Уместо тога, то их чини рањивијим на потенцијалне ударе."

Судбина сукоба у рукама палестинских покрета отпора

Амирабдоллахиан је рекао да америчке поруке Хизболаху које на сличан начин позивају на уздржаност "не би успеле да учине групу опрезнијом у доношењу одлука".

"Рат се већ проширио на регион", рекао је шеф иранске дипломатије и додао да напади јеменских Хута "на окупиране земље ракетама и беспилотним летелицама значи да је рат почео да се шири. Чињеница да се Хезболах бори са трећином израелске војске показује да се рат проширио."

Такође је напоменуо да палестински милитанти никада нису тражили од Ирана да уђе у рат, додавши да имају све што им је потребно, као и да "сами производе ракете и дронове" унутар Палестине.

Шеф иранске дипломатије није искључио могућност продуженог сукоба, рекавши да је "права конфронтација" у рату Хамаса и Израела почела тек последњих дана. Ако се рат одужи, то би могло ићи у прилог милитантним групама које се боре у герилском стилу, а не Израелу са својом конвенционалном војском, тврди он.

"Сада је време за сукоб прса у прса између палестинских група отпора и израелских снага. То је оно што групе отпора чекају недељама", рекао је Амирабдолахијан.

"Могу јасно рећи, с обзиром на знање које имамо и након састанака са лидерима у региону, да ће судбину овог рата одредити групе отпора, а не Израел", закључио је он.

image