Корак даље: Финска поставља баријере на затвореним пунктовима на граници са Русијом

За затварање граничних прелаза користиће се физичке баријере и уређаји за блокирање, саопштио је гранични одред Југоисточне Финске

Фински граничари ће поставити баријере на четири гранична прелаза са Русијом, који се затварају, саопштио је данас гранични одред Југоисточне Финске.

"Гранична стража Југоисточне Финске затвориће 18. новембра од поноћи граничне прелазе Валимаа, Нуијама и Иматра, када прелазак границе преко њих више неће бити омогућен. За затварање граничних прелаза користиће се физичке баријере и уређаји за блокирање", наводи се у саопштењу.

Кабинет министара Финске саопштио је да је због погоршања ситуације са миграцијама на граници са Русијом одлучио да од 18. новембра до 18. фебруара 2024. потпуно затвори граничне пунктове на југоистоку земље.

Руска амбасада у Хелсинкију изјавила је да "одлука финске владе да затвори четири пункта на најпрометнијој деоници границе не може, а да не изазове забринутост, док ће руска страна разрадити одговарајуће узвратне мере".

Фински премијер Петери Орпо казао је да је та земља реаговала одлучно и брзо како би осигурали да се ситуација на источној граници не погорша.

"Измене Закона о граничној стражи су направљене на прошлим изборима управо за такве ситуације", навео је Орпо.