Министри Кине, арапских и муслиманских земаља поручују: Зауставите сукобе у Гази

Делегација арапских и муслиманских земаља које је окупила Саудијска Арабија требало би да се састане са званичницима сваке од пет сталних чланица Савета безбедности УН и изврши притисак на Запад да престане да оправдава израелске акције против Палестинаца као самоодбрану

Арапски и муслимански министри позвали су на хитан прекид ватре у Гази, пошто је њихова делегација посетила Пекинг на првој етапи дипломатске турнеје започете како би се заложили за прекид непријатељстава и омогућавање достављања хуманитарне помоћи разореној палестинској енклави.

Делегација, која би требало да се састане са званичницима сваке од пет сталних чланица Савета безбедности УН, такође врши притисак на Запад да престане да оправдава израелске акције против Палестинаца као самоодбрану, преноси Ројтерс.

Званичници који се данас састају са министром иностраних послова Кине Ванг Јијем су из Саудијске Арабије, Јордана, Египта, Индонезије, Палестине, Организације за исламску сарадњу...

"Овде смо да пошаљемо јасан сигнал: да морамо одмах прекинути борбе и убиства, морамо одмах да испоручимо хуманитарну помоћ у Газу", рекао је саудијски министар спољних послова принц Фејсал бин Фархан Ал Сауд.

Са ванредног заједничког исламско-арапског самита у Ријаду овог месеца позвано је да Међународни кривични суд истражи "ратне злочине и злочине против човечности које Израел чини" на палестинским територијама.

Саудијска Арабија је покушала да изврши притисак на Сједињене Америчке Државе и Израел да прекину непријатељства у Гази, а престолонаследник Мохамед бин Салман, владар краљевине, окупио је арапске и муслиманске лидере да појача ту поруку.

Амбасадорка Израела у Пекингу Ирит Бен-Аба рекла је новинарима да се нада да током ове посете неће бити изјава о прекиду ватре јер за то сада није време.

Она је рекла да се Израел нада да ће делегација разговарати о таоцима које је заробио Хамас "и позвати на њихово моментално ослобађање без предуслова", додајући да би укључене стране требало заједно да разговарају о "улози Египта у омогућавању хуманитарне помоћи".

Кинески министар Ванг Ји изјавио је да је Пекинг "добар пријатељ и брат арапских и муслиманских земаља", додајући да је "увек чврсто подржавао праведну ствар палестинског народа да поврати своја легитимна национална права и интересе".

Он је додао да ће Кина радити на "престанку борби у Гази, што је пре могуће, и ублажавању хуманитарне кризе и промовисању брзог, свеобухватног, праведног и трајног решења палестинског питања".