Свет

Русија: Финска главни кривац за прекид сарадње, Москва ће одговорити

Тешко је замислити да се скоро 1.500 километара границе може затворити оградом, али даћемо прилику финским грађанима да процене потребу и ефикасност те иницијативе својих власти, каже директор другог одељења Министарства спољних послова Русије Сергеј Бељајев
Русија: Финска главни кривац за прекид сарадње, Москва ће одговорити© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Русија сматра да је Финска у потпуности крива за прекид прекограничне сарадње, а основаност планова Финске о изградњи ограде дуж границе са Руском Федерацијом требало би да процене грађани, изјавио је директор другог одељења Министарства спољних послова Русије Сергеј Бељајев за "РИА Новости".

"Узимајући у обзир конфронтационе акције Финске према Русији, руска страна је одлучила да раскине руско-фински међувладин споразум о унапређењу прекограничне сарадње две земље, потписан у Хелсинкију 13. априла 2012. године. У складу са тим, тренутно не постоји погранична сарадња Русије и Финске. Кривицу за то у потпуности сноси финска страна", прецизирао је Бељајев.

Дипломата је додао да, што се тиче директне изградње ограде на руско-финској граници, одабир мера које треба предузети да би се осигурала безбедност сопствене границе је суверена ствар сваке државе.

"Тешко је замислити да се скоро 1.500 километара границе може затворити оградом, али даћемо прилику финским грађанима да процене потребу и ефикасност те иницијативе својих власти", додао је Бељајев, истакавши да руске власти неће оставити без одговора све антируске поступке Хелсинкија.

Према његовим речима, након почетка Специјалне војне операције у Украјини, Финска "спроводи континуирану конфронтациону антируску политику", подржавајући Кијев испоручујући му оружје и пооштравајући санкциони притисак на Русију.

"Након ступања Финске у НАТО прекинут је традиционално активан билатерални политички дијалог на свим нивоима и блиски међуресорни контакти, а некадашњој развијеној трговинско-економској сарадњи нанета је ненадокнадива штета, пресечена веза међу регионима, укључујући градове-побратиме", закључио је.

Кабинет министара Финске је раније саопштио да је због погоршања ситуације са миграцијама на граници са Русијом одлучио да од 18. новембра до 18. фебруара 2024. године потпуно затвори граничне пунктове на југоистоку земље.

image