Нетанијаху: Рат против Хамаса и у случају примирја; ИДФ пробио врата тунела испод болнице

Званичник Хамаса изјавио је јутрос да су у току разговори између Хамаса и Израела о привременом примирју током којег би се организовао улазак помоћи у Појас Газе и разменили таоци и затвореници

Завршен је 46. дан сукоба Израела и Хамаса, у коме је фокус на договор Хамаса и Израела о размени талаца.

Тим поводом премијер Израела Бењамин Нетанијаху сазвао је Владу.

Председник Русије Владимир Путин, истовремено се придружио хитној видео-конференцији с другим лидерима БРИКС-а, како би разговарали о текућој ескалацији на Блиском истоку.

Број погинулих у Појасу Газе од почетка палестинско-израелског сукоба 7. октобра премашио је 14.000, од тога 5.840 деце, a више од 33.000 људи је рањено, саопштиле су у понедељак власти енклаве.

Према речима званичника Хамаса, број пријављених несталих особа попео се на 6.800, од којих су око 4.500 жене и деца. Поред тога, рекао је да је број жртава међу медицинским особљем - лекарима, медицинским сестрама и болничарима - достигао 205, међу представницима цивилне заштите - 22, а међу новинарима - 62.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама изнела је податак да је број расељених у Појасу Газе достигао приближно 1,7 милиона.

21. нов 2023 • 21:47

Нетанијаху пред састанак Владе: Рат против Хамаса и у случају да договоримо примирје

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да евентуални привремени прекид ватре неће значити крај борби против палестинске милитантне групе Хамас.

"Причају се бесмислице да ћемо, након што вратимо заробљенике, обуставити рат", рекао је Нетанијаху, уочи очекиваног гласања чланова владе о договору о заробљеницима, преноси Ал Џазира.

Он је нагласио да је Израел у рату и да ће наставити да буде у рату док не постигне све циљеве.

"Уништићемо Хамас, вратићемо све наше отете и нестале", поручио је он и додао да ће свака евентуална пауза у борбама омогућити израелској војсци да се "поновно припреми" за борбу.

Петнаесторо мртвих у израелском нападу на стамбену зграду на југу Газе

Петнаесторо људи је погинуло, а 22 је повређено у израелском ваздушном нападу на стамбену зграду у Кан Јунису на југу Газе, јавила је вечерас телевизија "Ал џазира", а преноси Ројтерс.

Како се додаје, катарска телевизија објавила је снимке на којима се види разрушени стан, мртва деца умотана у чаршаве и људи који траже преживеле по рушевинама. 

У току састанак израелске владе, две партије против договора

У Израелу се тренутно одржава састанак министара у влади о могућем договору о ослобађању талаца које у Појасу Газе држи палестинска милитантна група Хамас.
Састанку присуствује свих 38 министара, јављају израелски медији, преноси Гардијан.

Претходно су одржани састанци ратног и безбедносног кабинета, али током њих није одржано гласање о договору са Хамасом.

Две екстремно десничарске странке, чланице коалиционе владе премијера Бењамина Нетанијахуа најавиле су данас да неће подржати споразум о таоцима који разматра израелска влада.

"Предложени споразум је лош и не смемо да пристанемо на њега. То је лоше за безбедност Израела, за таоце и војнике Израелских одбрамбених снага", саопштила је Партија верског ционизма, на челу са министром финансија Безалелом Смотричем, напомињући да је једини начин да се врате сви таоци "наставак војног притиска на Хамас до његове потпуне предаје", преноси Си-Ен-Ен.

Партија Јеврејске моћи министра за националну безбедност Итамара Бен-Гвира саопштила је да ће јој "бити веома тешко да подржи споразум" и да је "наш захтев договор који ослобађа све, али под нашим условима".

Ни Смотрич ни Бен Гвир су чланови кабинета за безбедност, али не и ратног кабинета, који се тренутно састаје ради разматрања споразума. 

Унија новинара Сирије: Израел намерно гађа новинаре

Израел намерно напада новинаре у зони палестинско-израелског сукоба и у јужном Либану што је у супротности са свим међународним нормама и стандардима, поручио је шеф Уније новинара Сирије Муса Абд ал-Нур истичући да то треба да истражи Међународни кривични суд.

"Напади на новинаре су намерни и систематски и представљају злочин по свим међународним стандардима, нормама и споразумима који предвиђају заштиту новинара као цивила у ратним зонама у складу са чланом 79 Женевске конвенције", рекао је председник Уније.

Израел, како он тврди циља и породице новинара и гађа њихове домове у покушају да изврши притисак на штампу и спрече извештавање о томе шта се дешава у зонама сукоба. Зато се блокирају и комуникације у Појасу Газе, а Израел такође одбија да гарантује безбедност свих медијских радника који раде у зони сукоба, о чему је обавестио водеће светске новинске агенције.

ИДФ: Пресрели смо дронове из Либана и пробили ударна врата на крају Хамасовог тунела

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пресреле неколико "сумњивих ваздушних мета, очигледно дронова", који су ушли у израелски ваздушни простор из Либана, након чега су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Западној Галилеји. Истовремено су објавили да су пробили ударна врата на крају Хамасовог тунела испод болнице Ал Шифа.

Додаје се да је опасност завршена, без изношења више детаља, наводи "Тајмс оф Израел".

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пробиле ударна врата на крају Хамасовог тунела који су израелски војници открили прошле недеље испод болнице Ал Шифа у Гази, пренео је "Тајмс оф Израел".

Из ИДФ-а су објавили две фотографије - на једној се виде отворена врата, на другој структура тунела.

"Ево доказа о Хамасовом тероризму који се гноји испод болница", написали су на мрежи Икс.

Бајден: Договор о размени таоца све ближи

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је у уторак да је договор о ослобађању неких од више од 200 талаца које Хамас држи у Гази "веома близу".

"Мој тим је у региону и вози се између главних градова. Сада смо веома близу, веома близу да неке од ових талаца вратимо кући врло брзо. Али не желим да улазим у детаље јер ништа није урађено док се не уради", рекао је Бајден новинарима.

УНРВА: У Гази погинуло 108 радника Агенције

Најмање 108 радника Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) убијено је у Појасу Газе од 7. октобра, рекао је генерални комесар те организације Филипе Лазарини на друштвеној мрежи Икс."

"Потврђено је да је убијено 108 чланова УНРВА -е (у Гази). Никада не бих замислио да ћу као генерални комесар унапријед планирати комеморације за своје особље. Ово се не може наставити", наводи се у поруци.

Он је захвалио особљу на херојству јер "настављају да раде сваки дан у тешким условима".

Јужна Африка прекида дипломатске односе са Израелом

Парламент Јужне Африке гласао је данас за прекид дипломатских односа са Израелом и затварање амбасаде те земље у Кејптауну услед растућих тензија између две државе због сукоба Израела и Хамаса.

Предлог је усвојен са 248 гласова за и 91 против, а о примени ће одлучити влада председника Сирила Рамафозе, преноси Ал Џазира.

Рамафоза је раније рекао да Јужна Африка верује да Израел чини ратне злочине и геноцид у опкољеном Појасу Газе, где је убијено на хиљаде Палестинаца.

Више прочитајте овде.

На снази евакуација јорданске болнице у Гази, Јордан поручује да неће послушати наредбу

Израел је наредио евакуацију јорданске пољске болнице у Гази, саопштио је данас јордански премијер Бишер Ал Касавни и поручио да Јордан неће послушати наређење.

Ал Касавни је рекао и да је јорданска војска појачала присуство дуж своје границе "с обзиром на дешавања у Гази", пренео је Ројтерс.

Према подацима палестинског Министарства здравља, више од две трећине болница у Појасу Газе престало је да ради због израелских напада, док је преосталих девет болница делимично у функцији.

Генерал слао писма упозорења Нетанијахуу још у марту: Савршена олуја Ирана, Хезболаха и Хамаса

Шеф израелске војне обавештајне истраживачке јединице, генерал Амит Сар, упозорио је премијера Бењамина Нетанијахуа у писмима од марта и јула да би друштвено-политичка криза у вези са реформом правосуђа у земљи могла да подстакне Иран, Хезболах и Хамас да предузму војну акцију против Израела.

Локални медији преносе да је генерал Сар писао премијеру да сви актери у регионалном систему указују да је Израел у "кризи без преседана која угрожава његову кохезију и чини га слабим за његове главне непријатеље - Иран, Хезболах и Хамас".

"Идентификована је могућност стварања савршене олује, унутрашње кризе, широке ескалације у палестинском правцу и изазова из других праваца који би могли створити стални вишедимензионални притисак. Играчи у Ирану, Хезболаху, Хамасу и Исламском џихаду сматрају да Израел, у својој слабости, може да помери пажњу јавности на безбедносну ситуацију и на тај начин покрене ескалацију", наводи се у тексту једног од писама.

Бин Салман: Саудијска Арабија позива све државе да обуставе извоз оружја у Израел

Престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман позвао је данас све државе да обуставе извоз оружја у Израел.

Он је на ванредном онлајн самиту БРИКС-а поручио да Саудијска Арабија захтева "почетак озбиљног и свеобухватног мировног процеса за успостављање палестинске државе дуж граница из 1967. године".

"Став Краљевства је постојан и чврст - нема начина да се постигне безбедност и стабилност у Палестини осим кроз спровођење међународних одлука у вези са решењем о две државе", рекао је Бин Салман, преноси Ал Арабија.

Поновио је да је Ријад осудио израелске војне операције у Појасу Газе и захтевао да се оне одмах обуставе.

Он је нагласио да се Саудијска Арабија противи присилном расељавању Палестинаца из Појаса Газе и позвао на колективне напоре да се заустави погоршање хуманитарних услова у тој палестинској енклави.

Алжирски и турски председник сагласни: Израелски напад је ратни злочин, одговорни да одговарају

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да израелски напад на Газу представљају ратни злочин и изискују колективну казну.

"Нападати болнице, богомоље, школе, места која би требало да буду заштићена у сваком погледу и терати људе да мигрирају је несавесно и варварско", рекао је Ердоган, преноси агенција Анадолија.

Истовремено, алжирки председник Абделмаџид Тебун наглашава да је заједно са турским председником Ердоганом поновио како они који су одговорни за геноцид у Појасу Газе, морају бити изведени пред Међународни суд правде.

"Осудите Хамас, без али": Немачка министарка упутила позив муслиманским организацијама

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер, упутила је данас позив муслиманским организацијама у Немачкој да изричито осуде смртоносне нападе Хамаса на Израел 7. октобра и да изразе солидарност са Израелом.

У Немачкој живи око 5,5 милиона муслимана, што их чини другом највећом верском групацијом у тој земљи, наводи "Тајмс оф Израел".

"Очекујем да се муслиманске организације јасно поставе и покажу одговорност у друштву у којем живе", рекла је министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер у интервјуу за немачки јавни сервис локалних еметера АРД.

Према речима Фезерове, муслиманске организације би требало "јасно да осуде" напад Хамаса и то не уз додатно "да, али".

"Осуда мора бити врло јасна - стојимо на страни Израела. Неке муслиманске групе су заиста испуниле своју обавезу, али неке нису. Гласови који бране наше вредности морају бити све снажнији", поручила је министарка Фезер.

Договор о таоцима све извеснији, Нетанијаху сазива састанак владе

Израелска ратна влада одржаће данас састанак у вези са напретком договора са Хамасом по питању ослобађања талаца, саопштила је кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа.

Претходно је Нетанијаху рекао да је постигнут напредак у преговорима о ослобађању талаца које држи палестинска група Хамас у Појасу Газе.

"Напредујемо. Мислим да не треба говорити превише у овом тренутку, али надам се да ће ускоро бити добрих вести", рекао је он обраћајући се резервистима израелске војске, преноси Ројтерс.

Неименовани извори рекли су раније данас да је споразум између Израела и Хамаса уз посредовање Катара у завршној фази и да је "ближи него икада", на шта је алудирао и политички лидер Хамаса Исмаил Ханије.

Путин: Сцене из Појаса Газе су недопустиве

Председник Русије Владимир Путин на ванредној седници БРИКС-а организованом поводом ситуације на Блиском истоку, рекао је да сцене из Појаса Газе изазивају велику забринутост.

Став Руске Федерације о том сукобу је непромењен, рекао је руски председсник и додао да се не сме допустити да се територија овог конфликта прошири, те позвао на прекидање ватре.

Више о томе шта је све поручио шеф Руске Федерације, прочитајте овде.

Председник Ирана упутио потив чланицама Брикса: Израелски режим прогласити терористичким

Ирански председник Ебрахин Раиси позвао је земље БРИКС-а да израелски режим и његову војску прогласе за "терористичке".

СЗО: Две прерано рођене бебе умрле у ал Шифа болници пре евакуацији

Потпарол Светске здравствене организације Кристријан Линдмајер саопштио је данас да су две превремено рођене бебе умрле су у опкољеној болници ал Шифа у Гази пре евакуације у недељу, јавља "Ал Џазира".

"Деца су те ноћи умрла искључиво због недоступне медицинске бриге," додао је Линдмајер.

У недељу је Светска здравствена организација помогла при евакуацији 31 превремено рођене беба из ал Шифе, док је 28 беба у понедељак одведено преко границе у Египат кроз гранични прелаз Рафа. Преостала деца се тренутно налазе у болницама на југу Газе.

Хамас: Индонежанска болница у Гази претворена у масовну гробницу

Индонежанска болница у Гази је од медицинског центра претворена у "масовну гробницу", саопштио је данас портпарол министарства под контролом Хамаса Ашраф ел Кудра, преноси Си-Ен-Ен.

Позивајући се на особље болнице, портпарол је изјавио да на свим одељењима има лешева и да су многи животи изгубљени због недостатка залиха.

"Испред мртвачница је 60 тела", рекао је Ел Кудра, додајући да ће они бити сахрањени у двориштима унутар болнице.

Си-Ен-Ен такође наводи, позивајући се на свог новинара који се налази у Индонежанској болници, да је ситуација у тој установи веома тешка.

Катар: Преговори Израела и Хамаса дошли до финалне тачке

Преговори о примирју између Израела и Хамаса дошли су финалне тачке, делови споразума ће бити објављени касније, истиче портпарол катарског министарства спољних послова Маџид ал Ансари.

"Преговори су стигли до циља, али не можемо да дамо никакве детаље док се не постигне коначан договор", тврди Ансари.

И шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханије је раније казао да постоји напредак у разговору о условима. Катар делује као посредник у преговарачком процесу. А према писању "Вашингтон поста", реч је о петодневној паузи у борбама унутар енклаве у замену за ослобађање талаца.

Мајка деце талаца: Не смемо пропустити шансу за договор

Мајка двоје киднаповане израелске деце протествује испред штаба израелске војске у Тел Авиву.

Њена деца Ерез, 12, и Сахар, 16, киднаповани су од стране Хамаса заједно са њеним бившим мужем Офером 7. октобра.

"Не смемо пропустити ову шансу за договор", рекла је мајка отете деце на назнаке споразума који би могао да омогући ослобађање одређеног броја талаца.

Израелски министар Бен Гвир: Споразум са Хамасом би донео катастрофу

Израелски министар за националну безбедност Итмар Бен Гвир позвао је данас да се најављени споразум са Хамасом о таоцима не склапа.

"Веома сам забринут јер се прича о некаквом договору. Гласине говоре да ће Израел поново направити велику грешку, на сличан начин као и 2011. године", написао је израелски министар, преноси Тајмс оф Израел.

Он је поручио да је забринут због "споразума који би донео катастрофу", наводећи између осталог могуће ослобађање палестинских затвореника и пуштање горива у Појас Газе.

Противтенковске ракете испаљене из Либана на север Израела

Три противтенковске вођене ракете испаљене су из Либана на област Метула на северу Израела.

У нападу, који је извео Хезболах, није било повређених.

Израелске одбрамбене снаге одговориле су артиљеријском ватром, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ: Број израелских војника погинулих у Гази повећао се на 68

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су погинула још два војника у борбама на северу Појаса Газе.

Према писању портала "Тајмс оф Израел" тиме се укупан број израелских војника погинулих у копненој операцији против Хамаса повећао на 68.

ИДФ је навео да су у борбама током протеклог дана тешко рањена двојица резервиста и још три војника.

Турска: Контакт група за решење сукоба у Појасу Газе данас у Москви

Контакт група за решавање ситуације у Појасу Газе разговараће данас у Москви о привременом примирју и испоруци хуманитарне помоћи Гази, саопштило је турско Министарство спољних послова.

Контакт група, коју чине министри спољних послова Турске, Индонезије, Нигерије, Јордана, Египта, Катара и Саудијске Арабије, су у понедељак обавила прву посету Пекингу где се састала са кинеским министром спољних послова.

Очекује се да ће се Контакт група у среду бити у Лондону и Паризу и састати се са британским премијером Ришијем Сунаком и француским председником Емануелом Макроном, преносе "РИА Новости".

Одлуку о формирању Контакт групе донели су учесници самита Организације исламске сарадње и Лиге арапских држава који је одржан 11. новембра у главном граду Саудијске Арабије, Ријаду.

Број убијених новинара у рату Израела и Хамаса повећан на 50

Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ) саопштио је да је број убијених новинара и медијских радника од почетка рата Израела и палестинске милитантне групе Хамас повећан на 50.

Међу убијенима је 45 Палестинаца, четири израелска и један либански држављанин, док се три новинара воде као нестали.

Поред тога, 11 новинара је повређено, а 18 је ухапшено.

У саопштењу ЦПЈ се наводи да је 7. октобар био најсмртоноснији дан за медијске раднике када је убијено шест новинара, а да је други најгори дан био 18. новембар када је убијено пет новинара.

ИДФ: Испод џамије у Гази пронађена Хамасов објекат за прављење ракета

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је
испод џамије у насељу Зејтун у граду Гази пронашла објекат који палестинска милитантна група Хамас наводно користи за производњу ракета.

"Џамија, у области Зејтуна, коришћена је као лабораторија за прављење оружја", рекао је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари на конференцији за новинаре, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је додао да су израелски војници ушли у џамију како би проверили да ли постоје неке замке.

Међутим, према његовим речима, када су ушли у објекат нашли су тунелско окно и степениште.

"Терористи производе ракете у џамији. Користе ислам и симболе ислама за тероризам", рекао је Хагари.

Ердоган: Европске лидере је сада срамота због Холокауста

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Израел користи сва савремена средства ратовања, укључујући претње бацањем атомских бомби на жене, децу и старце, док западне земље оклевају да употребе и израз "прекид ватре", оцењујући да је европске лидере "срамота због Холокауста".

"Срамота због Холокауста захватила је европске лидере. Не само званичници, већ и западни интелектуалци, новинарске организације и организације за људска права настоје да оправдају Израел. Израелска администрација такође користи Холокауст као штит за нападе који представљају геноцид против Палестинаца", рекао је Ердоган након седнице Владе, преноси агенција Анадолија.

Он је упозорио да Израел покушава да сломи отпорност становника Газе намерним бомбардовањем болница у опкољеној енклави.

"Израелу и његовим присталицама које користе сва модерна ратна средства против деце, жена, стараца ће се судити у савести човечанства", рекао је турски лидер и додао да је од почетка сукоба у Гази, та палестинска енклава "доживела злочине и окрутност сличне онима у средњовековним крсташким ратовима и Другом светском рату".

Ердоган је истакао да је Турска "једина земља" коју Израел не може назвати антисемитском.

"Не можете да видите такву мрљу срама у прошлости Турске. Ако не реагујемо на оно што се дешава у Гази, нећемо моћи да спречимо да окупаторски фанатизам сутра дође до наших земаља", поручио је.

Хути: Израелски бродови "легитимна мета"

Војни званичник јеменских Хута, генерал-мајор Али ел Мошки изјавио је, након отмице брода "Галакси лидер" у Црвеном мору и његове међународне посаде, да су израелски бродови легитимне мете било где.

"Израелски бродови су за наше легитимне мете било где... и нећемо оклевати да предузмемо акцију", рекао је генерал ел Мошки.

Хути, који су себе прогласили делом "осовине отпора" иранских савезника, такође су лансирали серију дронова и пројектила ка Израелу.

Теретним бродом "Галакси Леадер" под заставом Бахама, који је у британском власништву, управља јапанском фирмом, али има везе са израелским бизнисменом Абрахамом "Рамијем" Унгаром.

Брод који је кренуо из Турске у Индију преусмерен је у јеменску луку Салиф у провинцији Ходеида, саопштила је компанија за поморску сигурност "Амбреи", напомињући да су међу члановима посаде Украјинци, Бугари, Филипинци, Мексиканци и један Румун.

Израелска војска је рекла да је заплена "веома озбиљан инцидент са глобалним последицама", док је амерички војни званичник назвао "флагрантним кршењем међународног права".

Шеф Хамаса: Израел и Хамас се приближавају споразуму о примирју

Шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханије тврди да се Израел и та палестинска милитантна група приближавају споразуму о примирју у рату у Појасу Газе.

У саопштењу објављеном на Телеграму, Ханије, који се налази у Дохи, престоници Катара, навео је да је Хамас дао свој одговор Катару и другим посредницима, пренео је "Тајмс оф Израел". Он није изнео никакве друге детаље.

Званичник Хамаса, Изат ел Решик, изјавио је јутрос да су у току разговори између Хамаса и Израела о привременом примирју током којег би се организовао улазак помоћи у Појас Газе и, поред тога, разменили таоци и затвореници.

"Очекивани споразум ће укључивати ослобађање израелских талаца - жена и деце - у замену за ослобађање палестинских жена и деце у окупационим затворима", рекао је Ел Решик за телевизију "Ал Џазира".

Према његовим речима, детаље о примирју објавиће катарски званичници, пренео је Ројтерс.