Свет

Пољска се не одриче руске нафте: Већ послали понуду

Ембарго ЕУ на поморке испоруке руске нафте ступа на снагу 5. децембра
Пољска се не одриче руске нафте: Већ послали понудуwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/dpa

Пољска планира да настави да купује руску нафту 2023. године преко нафтовода "Дружба", упркос обећањима власти земље да ће се придружити санкцијама ЕУ, пише "Комерсант".

Највећи пољски прерађивач нафте "Орлен" послао је понуду руској компанији за транспорт нафте и гаса "Трансњефт" за три милиона тона нафте кроз нафтовод "Дружба" 2023. године, јавио је лист, позивајући се на извор у пољској нафтној индустрији.

"Трансњефт" је потврдио наруџбину не прецизирајући од којих компанија долази и тражене количине.

Ембарго ЕУ на поморке испоруке руске нафте ступа на снагу 5. децембра. Иако се не односи на испоруке преко нафтовода "Дружба", Немачка и Пољска, које нафту добијају преко северног крака нафтовода, званично су најавиле да ће се добровољно одрећи руске нафте почетком 2023. године.

"Комерсант" истиче да пољска нафтна компанија има активне дугорочне уговоре са "Трансњефтом", а пољски министар спољних послова Збигњев Рау је почетком седмице рекао да "Орлен" ризикује да плати казну у случају једностраног повлачења из споразума.

Пољски Орлен тренутно не купује руску нафту на спот тржишту, али наставља да је добија по дугорочним уговорима са "Татњефтом" (2,4 милиона тона годишње до 2024. године) и "Росњефтом" (3,6 милиона тона годишње). Уговор са "Росњефтом" је обновљен на две године у марту 2021. и, по свему судећи, и даље ће важити у јануару и фебруару 2023, пише "Комерсант".

Коментаришући ово питање, потпредседник "Трансњефта" Сергеј Андронов рекао је да поред понуда клијената компаније, који користе јужни крак цевовода "Дружба", постоје "понуде пољских потрошача за испоруке преко Белорусије 2023. године".

Андронов је додао да се нада да ће немачки купци руске нафте бити "једнако разумни у погледу обезбеђивања стабилних залиха нафте" из Русије.

Андронов је такође приметио да, упркос приближавању европског ембарга на транспорт руске нафте поморским путем, "процес организовања испорука тече у радном стању".

"Што се тиче планирања испорука у децембру морским путем, још не видимо значајније промене у обиму у односу на новембар ове године", рекао је он.

Нафтовод "Дружба" је једна од најдужих цевоводних мрежа на свету и преноси нафту у дужини од око 4.000 километара од источног дела европске Русије до рафинерија у Чешкој, Немачкој, Мађарској, Пољској и Словачкој.

image