Око 60 одсто Американаца верује да је Џозеф Бајден помагао и учествовао у Хантеровим пословима

О Хантеру негативно мишљење има 55 одсто Американаца, док о актуелном председнику исто мисли 48 одсто, открива нова анкета

Око 60 одсто Американаца сматра да је њихов председник Џозеф Бајден "помогао и учествовао" у пословима његовог сина Хантера у иностранству, наводи се у новој анкети Центра за америчке политичке студије Универзитета Харвард (ЦАПС) и аналитичке компаније "Харис инсајтс енд аналитикс."

У истраживању се наводи да 81 одсто републиканаца, 39 одсто демократа и 59 одсто независних гласача сматра да је "Џозеф Бајден помагао и учествовао у пословању Хантера Бајдена".

И председник и његов син су у анкети добили ниске оцене наклоности, при чему је 55 одсто испитаника било "ненаклоњено" или "веома ненаклоњено" Хантеру, док о актуелном председнику САД исто мисли 48 одсто његових сународника.

Извештаји о умешаности председника Бајдена у послове његовог сина први пут су се појавили пре избора 2020. године, када је "Њујорк пост" објавио фајлове са Хантеровог лаптопа који сугеришу да су пословни људи из Кине, Украјине, Русије и других земаља плаћали Хантеру за контакте са његовим оцем у време када је Џозеф Бајден обављао функцију потпредседника САД у Обаминој администрацији.

Хантеров бивши пословни партнер Девон Арчер рекао је на саслушању у Конгресу у јулу да је сину актуелног председника положај у управном одбору украјинске енергетске компаније "Бурисма" додељен искључиво због гаранција да ће компанија имати утицај на политику САД. 

Арчер је такође навео да је Џозеф Бајден вечерао више пута са Хантеровим клијентима и да је Хантер примио траншу новца одмах након најмање два од тих састанака.

Раније ове године, Надзорни одбор Представничког дома и Одбор за правосуђе Представничког дома који су водили републиканци објавили су доказе који сугеришу да су Бајден и његова породица примили око 20 милиона долара преко лажних компанија од пословних личности и политичара у Украјини, Кини, Русији и Казахстану.

Министарство финансија САД је 150 оваквих трансакција означило као "сумњиво", истакли су чланови ових одбора.

Бивши председавајући Представничког дома САД Кевин Макарти отворио је истрагу о опозиву председника због Бајденовог наводног профитерства у септембру.

Раније овог месеца, актуелни председник Мајк Џонсон рекао је да ће републиканска странка "врло брзо" одлучити да ли ће званично кривично гонити председника.

Бајден пориче да је икада разговарао са својим сином о његовим пословима, упркос томе што се сликао са неким од Хантерових клијената.

Арчер је такође рекао Конгресу да је Бајден звао Хантера најмање 20 пута током састанака "Бурисме" како би импресионирао потенцијалне клијенте украјинске компаније.