Лукашенко: Пронаћи нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ-а

Почео је састанак у уском кругу Организације Уговора о колективној безбедности у Минску. Белоруски лидер позвао је колеге да сумирају овогодишње резултате, размотре актуелна питања међународне и регионалне безбедности и главне трендове у развоју војно-политичке ситуације у свету

Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) остаје саставни елемент у обезбеђивању безбедности држава чланица и евроазијског региона у целини, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку Савета за колективну безбедност Организације у Минску.

Геополитичка ситуација у свету се протекле године веома брзо мењала, па ће и данашњи распоред током нашег сусрета бити интензиван, каже Лукашенко.

Земље ОДКБ извеле су сет вежби за јачање војне компоненте организације, а у октобру је Минск постао платформа за велику међународну конференцију о евроазијској безбедности, подсећа Лукашенко.

Неке од активности су већ завршене, реализација неких задатака се наставља, а одређене приоритетне области су дугорочне природе и њима се баве и државе чланице и Секретаријат ОДКБ, додаје Лукашенко.

Потребно је да се пронађу нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ, казао је белоруски лидер и позвао колеге да сумирају активности организације за ову годину.

На састанку ће бити речи и о међународној и регионалној безбедности, додао је белоруски лидер и нагласио да је потребно анализирати главне трендове у развоју војно-политичке ситуације у зони одговорности ОДКБ и у свету.

Садашњим састанком Савета за колективну безбедност ОДКБ фактички се завршава белоруско председавање Организацијом, aли формално, Белорусија преноси функције председавајућег на своје казахстанске пријатеље 31. децембра 2023. године, наводи Лукашенко.