Ослобођени таоци стигли у Египат преко прелаза Рафа

Израел ће наставити са интензивним борбама још најмање два месеца по завршетку кратког прекида ватре

Примирјем у виду четвородневног прекида ватре, јутрос у седам сати почео је четрдесет девети дан сукоба израелске војске и Хамаса. 

Пo привременом прекиду ватре чуле су се ваздушне сирене које су се огласиле у израелским градовима који се граниче са Газом.  

Према речима израелског министра одбране, Јоава Галанта, кратко примирје не подразумева да Израел неће наставити са интензивним борбама још најмање два месеца.

Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, ушла је у Египат преко прелаза Рафа. 

Председник САД Џозеф Бајден оценио је да ослобађање талаца представља "тек почетак процеса", и да примирје треба искористити за допремање хране, воде и горива у Газу.

Здравствене власти Газе које води Хамас саопштиле су да је број погинулих у израелским нападима у појасу од 7. октобра повећан је на 14.854, укључујући 5.850 деце.

Палестинско министарство здравља у Рамали, које прикупља податке из болница и других извора у Појасу Газе, у понедељак је саопштило да је број погинулих 12.700, преноси Си-Ен-Ен.

24. нов 2023 • 20:37

Бајден: Ослобађање прве групе талаца је тек почетак процеса

Председник САД Џозеф Бајден рекао је да данашње ослобађање талаца представља "тек почетак процеса", и да примирје треба искористити за допремање хране, воде и горива у Газу.

"Очекујемо да ће сутра бити ослобођено још талаца. И више дан после, и више дан после тога. У наредних неколико дана очекујемо да ће на десетине талаца бити враћено породицама", рекао је Бајден.

Додао је да "неће стати" док сви преостали таоци у Гази не буду доведени кући, преноси "Гардијан".

Напоменуо је да је више од 200 камиона који су превозили храну, лекове, гориво и гас за кување стигло је данас на погранични прелаз између Египта и Газе.

"Гориво ће се користити не само за погон камиона који испоручују ове залихе за спасавање живота, већ и за десалинизацију бунара за воду за болнице и пекаре. Још стотине камиона се такође постављају на позицију, спремни да уђу у Газу у наредним данима", рекао је председник САД.

Камерон: Израел неће бити безбедан ако не буде дугорочне сигурности за Палестинце

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон упозорио је данас Израел да никада неће бити безбедан ако не буде "дугорочне безбедности и стабилности" за палестински народ.

У Интервјуу за Би-БИ-Си, он је поздравио данашњу паузу у сукобима како би били ослобођени таоци из Газе и допремљена хуманитарна помоћ у ту енклаву, али и рекао да су цивилне жртве у Гази превисоке.

Такође, је истакао да израелске снаге морају да се придржавају међународног хуманитарног права.

Камерон је позвао Израел да сузбије, како је рекао, "потпуно неприхватљиво" насиље досељеника на окупираној Западној обали.

Шеф британске дипломатије је посетио и Рамалу на Западној обали где се састао са Махмудом Абасом, председником Палестинске самоуправе и другим високим палестинским лидерима.

Он је најавио да ће Велика Британија дати додатних 30 милиона фунти хуманитарне помоћи Уједињеним нацијама и другим агенцијама на терену у Гази, углавном за склоништа, ћебад, храну и лекове.

Ен-Би-Си: Бајден извршио притисак на Нетанијахуа да пристане на размену талаца

Амерички председник Џозеф Бајден извршио је притисак на израелског премијера Бењамина Нетанијахуа како би израелске власти пристале на договор са Хамас о размени талаца, јавио је у петак Ен-Би-Си, позивајући се на неименованог израелског званичника.

"То је био Бајденов договор, а не Нетанијахуов", рекао је неименовани званичник и напоменуо да "Нетанијаху не би одобрио споразум да није било притиска председника Бајдена".

Фон дер Лајен: Насиље екстремиста на окупираној Западној обали мора да престане

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да растуће насиље екстремиста на окупраној Западној обали мора да се заустави.

Насиље израелских досељеника против Палестинаца на Западној обали порасло је од напада Хамаса на Израел 7. октобра, пренео је Ројтерс.

"Морамо спречити ширење насиља и стога је мирна коегзистенција могућа само уз решење о две државе", рекла је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре у Канади на којој се појавила заједно са канадским премијером Џастином Трудоом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Према њеним речима, палестинском народу и арапским суседима је потребно
уверавање да неће бити принудног расељавања, већ одржива перспектива - независна палестинска држава, поново уједињене Газа и Западна обала којима би управљала реформисана Палестинска самоуправа.

"И у том циљу, неприхватљиво насиље екстремиста на Западној обали мора да престане", додала је Фон дер Лајен.

Нетанијахуова влада поздравила повратак талаца

Влада Израела поздравила је данас повратак прве групе од 13 ослобођених талаца у Израел, а премијер те земље Бењамин Нетанијаху рекао је да је Израел посвећен повратку свих отетих талаца.

"Израелска влада поздравља повратак наших држављана", наводи се у саоштењу кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа које је објављено након што је прва група од 13 ослобођених израелских таласа ушла на територију Израела, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска влада потврдила је да је, поред 13 ослобођених Израелаца, пуштено 11 странаца, алудирајући на десет Тајланђана и једног Филипинца.

Из кабинета Нетанијахуа напомињу да је влада посвећена повратку свих талаца и несталих особа.

Санчес: Шпанија ће признати државу Палестину чак и ако остатак ЕУ то не учини

Педро Санчес поновио је коментаре који су разбеснели израелског министра спољних послова, и рекао да ће његова земља једнострано признати државу Палестину чак и да се већина ЕУ земаља не одлучи на то.

"Понављам да Израел има право да се брани, али у оквиру параметара и ограничења које намеће међународно хуманитарно право. Али ово није случај. Недискриминаторно убијање недужних цивила, укључујући хиљаде дечака и девојчица, потпуно је неприхватљиво. Насиље ће само довести до још већег насиља. Морамо да заменимо насиље надом и миром", рекао је он, преноси "Гардијан".

Додао је да "је дошао тренутак да међународна заједница, а посебно ЕУ, признају државу Палестину."

"Мислим да би било важно када би многе земље чланице Европске уније то учиниле све заједно. Али ако то није случај, наравно, Шпанија ће донети сопствене одлуке", рекао је Санчес.

Таоци из Газе сада су у Израелу

Израелски таоци ослобођени из Газе сада су у Израелу и прошли су медицинске прегледе, саопштила је данас израелска војска.

Ослобођени таоци су подвргнути иницијалној медицинској процени унутар територије Израела, навела је војска, пренео је Ројтерс.

Они ће бити у пратњи Израелских одбрамбених снага док се крећу до израелских болница, где ће се поново састати са својим породицама, стоји у саопштењу.

Ердоган оптужио Израел за ратне злочине

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас Израел да је "починио ратне злочине" у Гази спречавајући да људи у опкољеној енклави имају приступ струји, води и храни.

"Израел, који чини ратни злочин искључивањем струје, воде и хране, покушава да спречи да се чује истина о угњетавању људи у Гази тако што ће прекинути њихову комуникацију споља", рекао је Ердоган у видео поруци на Међународном самиту о стратешкој комуникацији (СТРАТКОМ) у Истанбулу.

Он је истакао да је Турска разоткрила бројне лажне тврдње Израела преко Центра за борбу против дезинформација, преноси Дејли сабах.

Такође је навео да је више од 60 новинара извештавало о израелско-палестинском сукобу.

"Међу цивилима које Израел намерно гађа нису само деца и жене. Израел такође убија новинаре који покушавају да открију свету хуманитарну трагедију у Гази упркос свим потешкоћама. Десетине новинара је до сада убијено у израелским нападима", рекао је турски лидер.

Он је такође критиковао извештавање међународних медијских организација током сукоба, које је назвао пристрасним.

Ердоган је рекао да су међународне организације и глобални систем "пали на тесту" суочени са "дивљаштвом Израела".

Он је додао да Савет безбедности Уједињених нација, задужен за одржавање глобалног мира и стабилности, уопште није функционисао у овом процесу.

Прва група израелских талаца у рукама Шин Бета

Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, сада је у рукама израелске безбедносне службе Шин Бет након што је ушла у Египат преко прелаза Рафа, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на неименованог израелског званичника.

Турска позвала Запад да се дистанцира од израелских "ратних злочина"

Турски министар спољних послова Хакан Фидан позвао је данас западне земље да се дистанцирају од израелских "ратних злочина".

"Западни свет треба да се дистанцира од израелских ратних злочина. Свака условна или безусловна подршка Израелу је бланко чек за убиство већег броја Палестинаца", рекао је Фидан на самиту међународне стратешке комуникације (СТРАТКОМ) у Истанбулу.

Према његовим речима, историја неће заборавити нетрпељивост према палестинској застави и позиве на мир у данашњој Европи, где се, како је навео, "напади на Куран наводно прихватају као слобода изражавања".

Он је додао да је истински мир могућ само уз правду, међународну сарадњу и истину, преноси А Хабер.

Фидан је рекао да дезинформације које су створиле услове за интервенције у Авганистану и Ираку и гурнуле регион у хаос сада избијају на површину у Гази.

Како је навео, постоје две врсте дезинформација у вези са "ратним злочинима које је Израел починио у Гази и на Западној обали" након напада Хамаса на Израел 7. октобра, а огледају се у "пристрасном" ставу многих западних медија и "институционалиозваној дезинформацији", која, како каже, није ограничена на "догађаје 7. октобра".

Циљ Тел Авива да својим акцијама у Јерусалиму, на Западној обали и у Гази учини неефикасним решење две државе за израелско-палестински сукоб, истакао је.

МКЦК почео евакуацију талаца из Газе како би их предао Израелу

Међународни комитет Црвеног крста почео је да евакуише таоце из Газе како би их предао Израелу.

"Са олакшањем потврђујемо безбедно ослобађање 24 таоца. Олакшали смо ово ослобађање тако што смо их превезли из Газе до границе Рафе, означавајући стварни утицај наше улоге као неутралног посредника између страна", написао је МКЦК на Иксу (некадашњи твитер).

Катар: Из израелског затвора ослобођено 39 палестинских затвореника

Катарско министарство спољних послова саопштило је данас да је 39 палестинских затвореника пуштено на слободу у оквиру договора Хамаса и Израела о размени заробљеника.

Како се наводи, међу ослобођеним затвореницима су жене и малолетна лица, преноси "Тајмс оф Израел".

У оквиру споразума о хуманитарној паузи, који су постигли Хамас и Израел, 39 палестинских затвореника у израелским затворима, укључујући 24 жене и 15 деце, премештено је из затвора Дамон и Мегидо у Израелу у затвор Офер на Западној обали.

Раније данас Хамас је ослободио 24 отетих цивила укључујући 13 Израелаца.

Коен: Израел позвао на разговор амбасадоре Шпаније и Белгије

Израелски министар иностраних послова Ели Коен написао је данас на платформи X (Твитер) да је Израел позвао на разговор амбасадоре Белгије и Шпаније због "лажних тврдњи" шпанског и белгијског премијера.

Током посете блискоисточном региону, шпански премијер Педро Санчес и белгијски премијер Александар де Кро позвали су Израел да учини више да заштити животе цивила у Гази и да поштује међународно право, пренела је Ал Xазира.

"Израел има право да се брани. Међутим, ово право не сме да оправдава смрт невиних цивила, укључујући хиљаде деце, у Гази", рекао је Санчес после посете Израелу.

Израелски министар спољних послова је рекао да су амбасадори две земље позвани на разговор да буду оштро укорени и да им се укаже се "Израел понаша у складу са међународним правом и бори се против убилачке терористичке организације горе од ИС (Исламске државе) која чини ратне злочине и злочине против човечности".

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, такође, рекао да "снажно осуђује" изјаве двојице премијера, рекавши да "не сматрају да је Хамас у потпуности одговоран за злочине против човечности које је починио", укључујући убиства израелских грађана.

Израелска војска бацила сузавац на Палестинце који чекају ослобађање затвореникa

Израелска војска је употребила сузавац како би растерала Палестинце испред затвора Офер у Рамали који чекају договорено ослобађање затвореника.

Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, ушла је у Египат преко прелаза Рафа, док породице и пријатељи очекују ослобађање палестинских затвореника.

Како преноси агенција Анадолија, припадници израелске војске растерали су окупљене Палестинце користећи сузавац и шок бомбе, а Палестинци су одговорили бацањем камења на израелске снаге.

У оквиру споразума о хуманитарној паузи, који су постигли Хамас и Израел, 39 палестинских затвореника у израелским затворима, укључујући 24 жене и 15 деце, премештено је из затвора Дамон и Мегидо у Израелу у затвор Офер на Западној обали и очекује се њихово ослобађање.

Према споразуму о четвородневној хуманитарној паузи у Гази, укупно 50 Израелаца које држи Хамас биће ослобођено у замену за 150 палестинских заточеника у израелским затворима.

Дванаест тајландских талаца ослобођени у оквиру посебног споразума

Дванаест тајландских талаца који су данас пуштени из Газе нису ослобођени на основу споразум о примирју Хамаса и Израела, јавља Ројтерс.

Они су ослобођени у оквиру посебног споразума, постигнутог уз посредовање Катара и Египта са Хамасом, рекао је неименовани званичник упућен у разговоре, наводи агенција и додаје да су сви ослобођени Тајланђани мушкарци.

Одвојени преговарачки колосек био је отворен када је министар спољних послова Тајланда Парнпре Бахидха-нукара посетио Катар 31. октобра, што је довело до конкретног споразума са Хамасом о ослобађању Тајланђана, додао је званичник.

Он је навео да се ослобађање осталих тајландских талаца из Газе очекује наредних дана.

Медији: Ослобођени тајландски држављани ушли у Израел

Израелски медији преносе да је 12  тајландских држављана, које је раније ослободио Хамас, прешло границу са Израелом и тренутно су на путу ка болници Асаф Харофе у централном Израелу, преноси Харец.

Kако се наводи, још нема званичне потврде Израела.

 

Израел: Породице палестинских затвореника испред затвора чекају њихово ослобађање

Испред израелског затвора Офер на окупираној Западној обали окупиле су се породице палестинских затвореника чије ослобађање је најављено у оквиру договорене размене Хамаса и Израела, преноси Ал Џазира.

Према том споразуму, најмање 39 палестинских жена и тинејџера требало би да буде пуштено на слободу.

Претходно је Хамас ослободио 12 тајландских и 13 израелских талаца.

Палестински затвореници ће бити предати Међународном комитету Црвеног крста. Они ће бити пребачени на израелски војни пункт на Западној обали, одакле ће им бити дозвољено да се врате кућама, пренео је раније Би-Би-Си.

Ослобођени таоци стиги у Египат

Прва група од 13 израелских талаца које је ослободио Хамас прешла је у Египат након 49 дана током којих су били заробљени у Гази.

Представници египатских власти преузели су израелске таоце од особља Црвеног крста и Црвеног полумесеца на прелазу Рафа, јавља Би-Би-Си, позивајући се на изворе у Каиру.

Таоци ће бити одвезени до египатског аеродрома Ариш, на сверу Синаја, а одатле ће их Израелци хеликоптерима пребацити у једну израелску војну базу.

Хамас предао прву групу израелских талаца Црвеном крсту

Палестинска милитантна група Хамас предала је данас прву групу израелских талаца Црвеном крсту, јављају израелски медији.

Међу ослобођенима је 13 особа, који су на путу ка прелазу Рафа на граници са Египтом.

Претходно је Хамас пустио и 12 тајландских заробљеника.

Премијер Тајланда: Ослобођено 12 тајландских талаца из Газе

Премијер Тајланда Срета Тависин саопштио је данас да је 12 талаца, тајландских држављана, пуштено из Појаса Газе, док се очекује и ослобађање израелских талаца.

"Из Министарства безбедности и Министарства спољних послова потврђено је да је 12 тајландских талаца вец́ ослобођено. Службеници амбасаде су на путу да их прихвате", написао је Тависин на друштвеној мрежи Икс.

Он је то објавио након што су египатски званичници саопштили да су интензивни дипломатски напори Египта резултирали ослобађањем Тајланђана.

Шеф турске дипломатије: Израел не жели да решава сукоб по принципу две државе

Израел настоји да сведе на нулу могућност решења две државе за палестинско-израелски сукоб, изјавио је данас турски министар спољних послова Хакан Фидан.

"Израел се институционално бави дезинформацијама од 7. октобра, покушавајући да убеди свет скривањем истине. Сврха дезинформација у вези са тренутном кризом је да оправда убиство више од 14.000 Палестинаца, укључујући 6.000 деце", казао је Фидан на Страткомовом међународном самиту о стратешким комуникацијама.

Према његовим речима, због тога Израел напада болнице и медицинске центре, тврдећи да се испод њих налазе тунели, а затим кривицу пребацује на друге.

"Главни фокус свега је да Израел тим акцијама покушава да сакрије окупацију Јерусалима, Западне обале и Газе и поништава решење о две државе", нагласио је Фидан.

Хамас: Имамо грешку у списковима талаца који треба да буду ослобођени

Палестински покрет Хамас је саопштио да је откривена грешка на списковима талаца који треба да буду ослобођени данас и да се ради ради се на решавању овог проблема, преноси ТВ канал Ал-Хадат,позивајући се на руководство покрета.

 

Протести породица отетих и убијених у нападу 7.октобра: Захтевамо оставку Нетанијахуа

Породице отетих и убијених у нападу Хамаса на Израел 7. октобра окупиле су се у испред израелског парламента (Кнесета), захтевајући оставку израелског премијера Бењамина Нетанијаахуа, преноси "Џерузалем пост" позивајући се на изјаву активиста из организације  "Фемилис" .

Медији: 12 од 13 талаца који ће данас бити ослобођени су из кибуца Нир Оз

Израелски медији су објавили да су 12 од 13 талаца, који ће данас бити ослобођени из Појаса Газе, из кибуца Нир Оз.

Из кибуца Нир Оз је 7. октобра отето укупно 75 особа, од чега 13 деце.

Аутобус Црвеног крста стигао у затвор Офер на Западној обали да прими 39 ослобођених Палестинаца

Представници Црвеног крста стигли су аутобусом у затвор Офер на Западној обали да покупе 39 палестинских затвореника које би Израел требао ослободити у оквиру прве фазе споразума о ослобађању израелских талаца из Газе.

Сви затвореници су доведени у Офер уочи њиховог пуштања на слободу данас поподне.

Исламски џихад најавио прекид борби за време трајања примирја

Војно крило палестинске групе Исламски џихад, Бригада Ал-Кудс, обуставила је непријатељства током хуманитарног примирја у Појасу Газе, рекао је портпарол тог крила Абу Хамза.

"Изјављујемо нашу посвећеност да прекинемо војне и ракетне операције током периода хуманитарног примирја", рекао је Хамза у видео поруци објављеној на Телеграм каналу групе.

Исламски џихад жели да Израел ослободи све палестинске затворенике

Палестинска радикална група Исламски џихад планира да натера Израел да ослободи све палестинске затворенике у израелским затворима у замену за таоце који се држе у Појасу Газе, према формули "сви за све", објавио је Зијад ал-Накалах, генерални секретар те групе, на њиховом Телеграм каналу.

Исламски џихад се такође нада да ће убедити Израел да преузме одговорност за послератну обнову Газе и прихвати "бројне политичке услове који би отворили важне могућности за палестински народ"-.

СЗО забринута за преостале пацијенте и запослене у билници Aл Шифа, у току евакуација

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да наставља да ради на евакуацији преосталих пацијената у болници Ал Шифа на северу Појаса Газе, пише Ројтерс.

"Веома смо забринути за безбедност око 100 пацијената и здравствених радника који се и даље налазе у Aл Шифи", изјавио је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер.

Линдмајер је одбио да коментарише саопштење Министарства здравља Газе да је суспендована сарадња са СЗО након извештаја да Израел испитује раднике болнице.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су претходно заузеле болницу и ухапсиле директора Мохамеда абу Салмија, који се терети да је под његовом управом Ал Шифа служила као командни центар Хамаса.

Израелска војска завршила припреме за прихват ослобођених талаца из Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да су завршиле припреме за прихват ослобођених талаца из Појаса Газе, у операцији названој "Врата раја", преноси "Тајмс оф Израел".

Након што буду пуштени из Појаса Газе преко Египта, ИДФ ће довести таоце у ваздушну војну базу Хацерим у јужном Израелу, где ће бити подвргнути кратком физичком и психичком прегледу.

Како се наводи, војска је припремила психологе и стручњаке за ментално здравље да разговарају са таоцима.

ИДФ је обезбедио телефоне како би ослобођени таоци могли да позову своје породице одмах по доласку у базу а децу ће сачекати и играчке.

Ослобођени таоци би требало да остану у бази Хацерим до два сата пре него што буду пребачени у болницу, било хеликоптером или минибусом.

Предвиђено је да они којима потребна хитна медицинска помоћ одведени право са границе у болницу, без одласка у Хацерим. 

Породице талаца чекају у болницама, а у околини су резервисане хотелске собе.

Од јутрос у Појас Газе ушло 90 камиона са хуманитарном помоћи

Најмање 90 камиона са хуманитарном помоћи ушло је данас у Појас Газе, преко прелаза Рафа, на граници са Египтом, након што је јутрос ступило на снагу четвородневно примирје између Израела и Хамаса, објавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на египатског званичника.

Египатске власти су претходно саопштиле да ће током прекида ватре у палестинску енклаву сваки дан испоручивати 130.000 литара дизела и четири цистерне са гасом.

Поред тога, како се наводи, током примирја ће у Газу улазити 200 камиона са хуманитарном помоћи на дневном нивоу.
У оквиру договора, у 16 сати по локалном времену требало да дође и до прве размене заробљеника.

Израел данас намерава да ослободи прву групу палестинских затвореника

Палестински повереник за затворенике Кадура Фарес је изјавио да ће 24 жене и 15 малолетника из израелских затвора бити предати Међународном комитету Црвеног крста у израелском војном затвору Офер, око 16 часова по локалном времену, пренео је Ројтерс.

"Након што Црвени крст преузме палестинске затворенике, они из Јерусалима ће отићи у свој град, а они са Западне обале ће се окупити у општинском већу Бетуније где ће их сачекати њихове породице", рекао је Фарес.

То би требало да се поклопи са планираном предајом 13 жена и деце на граници Газе и Египта, који су међу око 240 људи које су Хамасови нападачи узели за таоце током напада 7. октобра на израелску територију.

Према споразуму о примирју, требало би да буде ослобођено 150 жена и деце.

У израелском притвору налази се најмање 7.200 Палестинаца, објавила је Ал Џазира.

Ердоган: Израел убија и новинаре који покушавају да представе свету трагедију из Појаса Газе

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је поново критиковао акције Израела усмерене против Палестинаца у Појасу Газе, али је овај пут додао да се убијају и новинари, који желе да покажу свету сву хуманитарну трагедију која се одвија у том сектору.

До сада их је, како каже, убијено више од 60, преноси Телеграм канал Агенције "Анадолија". 

Ипак, Ердоган још каже да је, захваљујући напорима Анкаре, Турска до сада успела да разоткрије више од 100 лажи које су се пласирале јавности и да тако покаже праву истину.

Израел пуцао на Палестинце који су се оглушили о њихово наређење

Израел је отворио ватру на људе који су покушавали да се врате на север Појаса Газе и том приликом је рањено седам Палестинаца, преноси Ал Џазира.

Раније је израелска војска упозорила становнике Газе да се не враћају на север Појаса.

Израел дозвољава испитивање деце млађе од 14 година

Израел доноси нови сет законских мера који ће омогућити да се током истраге испитују деца млађа од 14 година која су била заробљена или су била сведоци напада палестинског покрета Хамас 7. октобра, објавио је лист "Хаарец".

"Израелска влада промовише закон који дозвољава истрагу деце отете и потом враћене, као и оних који су били сведоци напада 7. октобра", наводи се у меморандуму о изменама и допунама закона израелског министарства правде. 

УН: Забрињава насиље над онима који се солидаришу са жртвама

Специјални известиоци УН-а изразили су забринутост због таласа напада, чинова одмазде, криминализације и санкција широм света против оних који јавно изражавају солидарност са жртвама сукоба између Израела и Палестине, преноси агенција Танјуг.

"Позиви на прекид насиља и напада у Гази, или на хуманитарни прекид ватре, критике политике и акција израелске Владе, погрешно су у превише контекста изједначени са подршком тероризму или антисемитизму. Ово гуши слободу изражавања, укључујући уметничко изражавање и ствара атмосферу страха од учешћа у јавном животу", наводи се у саопштењу објављеном на интернетској страници Високог комесаријата УН за људска права (УНХЦР).

Катарски званичник: Пси једу лешеве на улицама Газе

У Гази је сада више од 15.000 мртвих, болнице не раде и "пси једу лешеве на улицама", рекао је портпарол министарства спољних послова Катара др Мајед Ал-Ансари за "Индепендент".

Европске дипломате и Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице на Блиском истоку (УНРВА) такође упозоравају да је ситуација у јужном појасу Газе "на ивици медицинске катастрофе" и да постоје први знаци избијања гастроинтестиналних и дерматолошких болести међу људима.

 

Израелска војска уништила Хамасов тунел испод болнице Ал Шифа

По проглашењу прекида ватре, израелска војска саопштила је да је уништила Хамасов тунел откривен испод болнице Ал Шифа у Гази и завршила распоређивање трупа на линијама прекида ватре, преноси "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се наводи да су припадници елитне борбене јединице срушиле тунел испод Ал Шифе, као и друге улазе у том подручју.

Војска је саопштила да је током последњег дана, до примирја које је почело у 7 сати по локалном времену, наставила да гађа Хамасове циљеве широм Појаса Газе и потрагу за инфраструктуром милитаната.

Наведено је да у последњих сат времена завршено "оперативно распоређивање војске на линијама прекида ватре".

На снимку који је објавила израелска војска види се наводно тунел код Ал Шифе који је уништен, као и неколико других погођених циљева у Гази.

Хуманитарна помоћ из Египта почела да пристиже у Газу

Камиони са хуманитарном помоћи почели су данас да улазе у Појас Газе из Египта, око сат времена након што је почело примирје између Израела и бораца палестинске милитантне групе Хамас, показују снимци Ројтерса.

Два камиона египатских хуманитарних организација имала су транспаренте на којима је писало: "Заједно за човечанство" и "За нашу браћу у Гази", наводи британска агенција.

ИДФ упозорио становнике Газе: Забрањено кретање на север

Израелска војска је јутрос, само неколико тренутака пре званичног почетка привременог прекида ватре, на друштвеним мрежама објавила видео снимак у којем упозорава становништво у Појасу Газе да се не враћа на север енклаве јер "рат још није завршен", преноси Би-Би-Си.

"Хуманитарна пауза је привремена", саопштио је портпарол војске на арапском језику.

Он је додао да је северни део Појаса Газе "опасна ратна зона" и да је "забрањено кретање на север".

"Због ваше безбедности, морате остати у хуманитарној зони на југу", наводи се у видео објави.

Истовремено израелска војска је бацала летке изнад Газе са упозорењем становницима да се не враћају у своје домове на северу енклаве.

Египат шаље гориво и гас: Обезбеђена хуманитарна помоћ

Египат је данас саопштио да ће се током четири дана примирја између Хамаса и Израела у Појасу Газе, у ту палестинску енклаву сваки дан испоручивати 130.000 литара дизела и четири цистерне са гасом.

Египатске власти су такође саопштиле да ће у Појас Газе свакодневно улазити и 200 камиона хуманитарне помоћи, преноси Ројтерс.