Кинеске рафинерије желе више руске нафте

Решење још увек није донето, а забринутост расте јер је Европска унија спремна да забрани финансирање, осигурање и испоруку руске нафте за три недеље

Највеће кинеске нафтне компаније тражиле су помоћ владе како би одржале проток сирове руске нафте уочи санкција Европске уније које би требало да ступе на снагу у децембру.

Извори су за "Блумберг" рекли да су рафинерије забринуте јер нису сигурне како ће разрадити канале плаћања, логистику и осигурања која су потребна за наставак куповине од групе ОПЕК+ и након 5. децембра.

Компаније, према писању поменутог медија, разматрају повећање обима руске нафте која се транспортује цевоводима, успостављање банке преко које би се обављала плаћања и одржавала веза са Москвом и слично.

Решење још увек није донето, а забринутост расте јер је Европска унија спремна да забрани финансирање, осигурање и испоруку руске нафте за три недеље, осим ако се не испуне услови за изузеће.

Азијски увозници траже решења која не укључују банке, осигуравајуће клубове и бродовласнике из ЕУ, додаје "Блумберг".

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден недавно је оценио да је важно одржати проток руске нафте како би се спречио шок у снабдевању који би изазвао скок цена. Америчка министарка финансија Џенет Јелен подржала је идеју о ограничењу цене нафте којом би се пошиљке изузеле из европских санкција.