Свет

"Билд": САД и Немачка сковале план да натерају Зеленског на мир

План је, према "Билду", да се Украјини обезбеди довољно наоружања да задржи тренутну линију фронта, али не и да направи било какав значајан продор
"Билд": САД и Немачка сковале план да натерају Зеленског на мир© Win McNamee

Према писању "Билда", САД и Немачка тајно имају за циљ да натерају украјинског председника Владимира Зеленског да преговара са Русијом. 

Таблоид је цитирао анонимне изворе који су рекли да Вашингтон и Берлин рационализују испоруке оружја у нади да ће Кијев схватити да не може да поврати изгубљену територију. 

Извештај следи сугестије неколико других медија да западни присталице Украјине нагињу мировним преговорима, упркос томе што их је Зеленски јавно искључио. Високи званичници у Кијеву, укључујући шефа државе, недавно су признали да је неодољива летња контраофанзива Украјине нарушила спремност неких нација да наставе своју подршку. 

"Билд" је у свом извештају у петак цитирао неименоване изворе из "владиних кругова" који објашњавају да Немачка сада настоји да осигура да се Украјина стави у "стратешки добру преговарачку позицију" за потенцијалне разговоре са Русијом. Према чланку, САД деле овај приступ.  

Међутим, ниједна земља неће отворено гурати Кијев ка дијалогу, већ Вашингтон и Берлин наводно користе своју позицију два највећа кијевска снабдевача оружјем као полугу. План је, према "Билду", да се Украјини обезбеди довољно наоружања да задржи тренутну линију фронта, али не и да направи било какав значајан продор. 

Извор из владе је рекао да се очекује да ће ово навести Зеленског до закључка да његова земља не може да победи у војном смислу, већ да треба да преговара о миру са Русијом.

Таблоид је даље тврдио да западне силе имају "план Б", који би резултирао замрзавањем непријатељстава без икаквог формалног мировног споразума између Москве и Кијева.

Из кабинета канцелара Олафа Шолца је демантовали су да прави такве планове, инсистирајући да ће Берлин "подржавати Украјину онолико дуго колико је потребно".

У интервјуу за Фокс њуз у уторак, Зеленски је признао да неуспех контраофанзиве да поврати било какву значајну територију "није добра порука" коју треба послати западним присталицама Кијева.

Дан раније, Алексеј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, изразио је забринутост да су се "интензивирали разговори међу појединим партнерима" о потреби преговора са Русијом и потенцијалном прекиду ватре.

image