Нетанијаху: Могућ продужетак примирја, после настављамо офанзиву; Хамас ослободио Руса због Путина

Данас је педесет први дан сукоба између Израела и Хамаса

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху саопштио је вечерас да је у телефонском разговору рекао америчком председнику Џоу Бајдену да је отворен за продужење примирја са Хамасом. 

Ипак, нагласио је да ће, по окончању примирја, копнена операција Израелских оружаних снага (ИДФ) у Појасу Газе наставити пуном снагом.

"Довели смо кући још једну групу талаца, деце и жена, и дирнут сам у дубину срца, као и цела нација, када видимо да су се породице поново спојиле", рекао је он у видео изјави.

Нетанијаху је навео да је са Бајденом разговарао о ослобађању талаца, посебно девојчице са америчко-израелским држављанством Авигајл Идан.

Он је истакао да се садашње четвородневно примирје може продужити како би се омогућило ослобађање више талаца "за сваки дан још 10".

"На крају споразума враћамо се пуном снагом да остваримо своје циљеве: уништимо Хамас, осигурамо да се Газа неће вратити на оно што је била и наравно да ослободимо све наше таоце. Сигуран сам да ћемо успети у овој мисији јер немамо другог избора", поручио је он.

Палестински покрет Хамас позвао је раније данас на продужење примирја са Израелом и након договорена четири дана, како би, како су навели, се повећао број ослобођених.

Током трећег дана примирја Хамас је предао 17 талаца, а из израелских затвора пуштена друга група од 39 Палестинаца.

Плестински покрет Хамас објавио је да је ослободио једног руског држављанина у знак захвалности Русији и њеном председнику  Владимиру Путину, а портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова нагласила је да је Рус размењен у директним договорима Хамаса и Русије, а не на основу постојећег споразума о размени између Израела и Палестине.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле више од 100 припадника Хезболаха и уништиле десетине њихових посматрачких пунктова, складишта оружја и других циљева у сукобима на северу Израела.

Сиријски медији извештавају о израелским ваздушним нападима на међународни аеродром у Дамаску и другим циљевима у близини главног града.

Провладин радио Шам ФМ каже да је, између осталих циљева, погођена и писта на аеродрому.

26. нов 2023 • 21:17

Сијарто: Хамас ослободио две мађарске девојчице

Хамас је данас ослободио нову групу талаца, а међу њима и два детета мађарског држављанства, навео је вечерас на Фејсбуку мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је додао да су са ослобађањима од суботе, сва три мађарска таоца која су била у заточеништву Хамаса, ослобођена - жена и два детета, пренео је МТИ.

"Хвала катарском колеги што је помогао у пуштању мађарских талаца, како је обећано раније", рекао је Сијарто.

Две девојчице, Ела (8) и Дафна Ељаким (15) имају двојно држављанство по мајци - мађарско и израелско.

Додаје се да је њихов отац убијен када је Хамас напао јужни Израел 7. октобра.

Хагари: Жена коју је ослободио Хамас у тешком стању

Портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да је жена Елма Аврахам (84), коју је Хамас ослободио данас, одведена у болницу у граду Бер Шева у тешком здравственом стању.

"Елма, која се вратила из заробљеништва у тешком је стању, одмах је пребачена хеликоптером у болницу. Евакуисале су је трупе ИДФ док је још била у Гази", рекао је Хагари, а преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да је због "медицинских разлога" и безбедности ослобођених талаца, 13 особа испраћено из Газе у пратњи специјалних снага у близини општине Бери, у сарадњи са египатским безбедносним властима.

Хагари је рекао и да се рат неће зауставити док се сви таоци не ослободе.

"Ово је морална обавеза сваког израелског војника и војног естаблишмента", поручио је Хагари.

Хамас позива на продужење примирја

Палестински покрет Хамас позива на продужење примирја са Израелом након четири дана, настојећи да повећа број ослобађања, наводи се у саопштењу те организације.

"Исламски покрет отпора Хамас настоји да продужи примирје након завршетка четвородневног периода, озбиљно настојећи да повећа број ослобођених заточеника како је наведено у споразуму о хуманитарном примирју", наводи се у саопштењу покрета на Телеграму, а преносе "РИА Новости".

Маск сутра са лидерима Израела

Амерички милијардер и власник платформе Икс, кога критичари оптужују за појачавање антијеврејске мржње на његовој друштвеној мрежи, сусрешће се сутра са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Израела Исаком Херцогом, пренео је израелски Канал 12.

Израелски извор потврдио је Маскову посету Израелу.

Портпарол Маскове компаније Тесла и платформе Икс није засад одговорио на захтев за коментар Ројтерса.

Маскова посета поклапа се са четвородневним примирјем између Израела и Хамаса.
Нетанијаху се сусрео са Маском у Калифорнији 18. септембра и апеловао на власника Икса да направи баланс између заштите слободе говора и борбе против говора мржње, након недеља контроверзи око антисемитског садржаја на Иксу, подсећа британска новинска агенција.

Маск је одговорио да је он против антисемитизма и да је против свега што "промовише мржњу и конфликт", понављајући раније изјаве да Икс неће промовисати говор мржње.

Бајден: Ослобођена четворогодишња америчка девојчица из Газе

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је четворогодишња девојчица, амерички талац, ослобођена из Газе и да се нада да ће пауза у борбама између Израела и Хамаса да доведе до наставка размене затвореника, преноси Ројтерс.

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен рекао је раније данас да САД "имају разлог" да верују да ће амерички талац бити данас ослобођен из заробљеништва. Упитан да каже да ли је реч о четворогодишњој Ебигејл Идан, он је одговорио да се САД надају да ће она бити ослобођена.

"Надамо се да ће је пустити. Одавно је било време да ова девојчица, која је тек прославила четврти рођендан, буде пуштена. Нажалост, остала је без родитеља у овом ужасном, бруталном терористичком нападу (Хамаса) 7. октобра", истакао је Саливен, пренео је "Тајмс оф Израел".

Галант: ИДФ убио више од 100 припадника Хезболаха

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле више од 100 припадника Хезболаха и уништиле десетине њихових посматрачких пунктова, складишта оружја и других циљева у сукобима на северу Израела.

"Комбинација свих ових тактичких достигнућа ће се претворити у другачију ситуацију, која ће касније омогућити повратак становника (северног Израела) под потпуно другачијим условима него када смо започели ову кампању", рекао је Галант а преноси "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху посетио север Газе

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху посетио је данас израелске одбрамбене снаге на северу Појаса Газе, први пут од почетка рата са Хамасом и поручио да ће Израел ићи до коначне победе.

"Чинимо максималан напор да вратимо таоце, на крају ћемо их вратити све", рекао је Нетанијаху на видео снимку који је објавио његов кабинет, пренео је Тајмс оф Израел.

Он је током посете у тренутку четвородневног примирја са Хамасом додао да Израел има три циља у овом рату.

"Да елиминишемо Хамас, вратимо све наше таоце и осигурамо да Газа више не буде претња за Израел. Наставићемо до победе, до краја. Неће нас ништа зауставити, уверени смо да имамо моћ, снагу, вољу и одлучност да постигнемо све ратне циљеве. Успећемо", поручио је Нетанијаху.

Према саопштењу Нетанијахуовог кабинета, премијер Израела је посетио један од Хамасових тунела које су откриле израелске трупе.

Укупно 39 Палестинаца стигло у Западну обалу

Друга група од 39 Палестинаца пуштена је из израелских затвора у оквиру споразума између израелске владе и Хамасa.

Стотине људи поздравило је аутобус Међународног комитета Црвеног крста који је превозио Палестинце док је стигао у Ел Бирех на Западној обали.

Хамас предао 17 талаца

Израелске одбрамбене снаге кажу да је према информацијама које је војсци доставио Црвени крст, Хамас је предао 17 талаца.

Израелска војска наводи да међу таоцима има 14 држављана Израела и три страна држављана.

Израел гађао аеродром у Дамаску

Међународни аеродром у Дамаску погођен је у израелским ваздушним нападима, преносе сиријски медији.

Сиријски радио Шам ФМ наводи да је, између осталог, погођена писта на аеродрому.

Авиони који треба да слете у сиријску престоницу преусмерени су на аеродроме у Латакији и Алепу, наводи провладин лист Ал Ватан.

Медији преносе да су погођени и "други циљеви" у близини сиријске престонице, наводи Тајмс оф Израел.
За сада нема информација о евентуалним жртвама напада.

Хамас ослободио руског држављанина у знак захвалности Русији и Путину

Плестински покрет Хамас објавио је да је ослободио једног руског држављанина у знак захвалности Русији и њеном председнику  Владимиру Путину, наводи се у саопштењу организације на њиховом, Телеграм каналу.

"Као одговор на напоре руског председника Владимира Путина и као признање руске позиције у подршци палестинској ствари, Хамас је пустио је на слободу једног заточеника који је имао руско држављанство", наводи се у саопштењу покрета.

Милитантно крило Хамаса, Бригаде Ал Касам потврдио је да је руски држављанин ослобођен и предат Црвеном крту.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова нагласила је да је Рус размењен у директним договорима Хамаса и Русије, а не на основу постојећег споразума о размени између Израела и Палестине.

Египат добио спискове са именима 13 Израелаца и 39 Палестинаца који би требало да буду ослобођени

Египат је добио спискове са именима 13 Израелаца и 39 Палестинаца који би требало данас да буду ослобођени, што је трећа размена заробљених током четвородневног споразума о примирју постигнутог уз посредовање Египта и Катара.

"Примирје се одвија без блокада путева", навео је у саопштењу шеф египатске Државне информативне службе (СИС) Диа Рашван у саопштењу и додао да је данас 120 камиона са хуманитарном помоћи прешло из Египта у Газу, укључујући два камиона са горивом и два са плином за домаћинства.

Наоружани мушкарци на сахрани убијенима у Џенину

Наоружани мушкарци виђени су на улицама Џенина у време одржавања сахране тројици мушкараца, који су током ноћи убијени приликом упада израелских снага у Џенин на Западној обали, преноси Би-Би-Си.

На фотографијама које је објавио Би-Би-Си виде се људи како ходају улицама на сахрани тројици убијених мушкараца, од којих су неки наоружани.

Палестински здравствени званичници саопштили су раније данас, трећег дана примирја између Израела и Хамаса, да су израелске снаге које делују у Западној обали убиле најмање осам Палестинаца у протекла 24 сата, од којих пет у Џенину.

Израелска војска је саопштила је раније да су њене снаге ушле у избеглички камп Џенин да ухапсе Палестинца осумњиченог за убиство два Израелца, оца и сина у аутоперионици на Западној обали раније ове године.

Израел: Хамас блокира улазак хуманитарне помоћи у северни Појас Газе

Израел тврди да група Хамас блокира улазак хуманитарне помоћи у северни Појас Газе.

Координатор израелске агенције при Министарству одбране која сарађује са Палестинцима (ЦОГАТ) објавио је на платформи Икс фотографију контролног пункта, који је наводно поставио Хамас.

"Контролни пункт Хамаса је блокирао камионе који су достављали хуманитарну помоћ становницима северне Газе", наводи ЦОГАТ.

САД виде могућност продужења хуманитарног примирја у Гази, одлука она Хамасу

Америка чека одлуку палестинског покрета Хамас да продужи привремени прекид ватре у оквиру палестинско-израелског сукоба у замену за ослобађање талаца сваког дана, изјавио је саветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливен .

"Од Хамаса зависи да ли ће овај конкретни договор бити продужен или не. Зато што је Израел спреман да настави паузу у борби сваког дана када Хамас ослободи додатних 10 талаца", рекао је Саливен.

Очекује се да Хамас ослободи једног америчког држављанина, можда то буде Авигејл Ајдан

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да постоји "разлог да се верује" да ће Хамас ослободити једног америчког држављанина данас, објавио је Ен-Би-Си.

На питање да ли мисли на потенцијално ослобађање четворогодишње Авигејл Ајдан, Саливан je одговорио да се нада да ће на  бити ослобођена, али да не може то да потврди

"Надамо се да ће Авигејл бити пуштена. Мислимо да је одавно прошло време да се ова девојчица, која је управо прославила четврти рођендан, врати кући својој породици.", рекао је он.

Авигејл је изгубила родитеље у нападу 7. октобра, када је отета.

Танкер повезан са Израелом заплењен код обала Адене у Јемену

Танкер са нафтом који има везе са Израелом запленили су непознати починиоци код обале Адена у Јемену, саопштила је данас приватна фирма за обезбеђење.

Танкер Централ парк у власништву је компаније Зодијак Меритајм која послује у оквиру групације израелског милијардера Ејла Офера, пренео је АП.

За сада се не зна ко стоји иза напада.

Овај део Аденског залива је под контролом снага, савезница јеменске међународно признате владе и коалиције предвођене Саудијском Арабијом која се годинама бори против јеменских побуњеника Хута које подржава Иран и далеко је од територије где су Хути.

Могуће ослобађање Израелца са руским држављанством

Покрет Хамас могао би у недељу да ослободи Израелца са руским држављанством на захтев руске стране, тврди израелска телевизија 12, позивајући се на два извора у Израелу.

Како се наводи, очекује се да ће трансфер бити обављен пре ослобађања треће групе израелских талаца, коју чини 13 Израелаца. 

Египат, Катар и САД у консултацијама о продужењу примирја у Гази

Египат, Катар и САД одржавају интензивне консултације о продужењу хуманитарног примирја у Појасу Газе, јавља телевизија Ал Кахера, позивајући се на званични египатски извор.

Напори Египта и Катара омогућили су да се заврши процес размене талаца и настави са поштовањем услова хуманитарног примирја, објавила је телевизија, пренео је ТАСС.

Ослобођени Палестинци са својим породицама

На друштвеним мрежама појавио се снимак дуго очекиваног окупљања јуче ослобођених Палестинаца са њиховим породицама.

ИДФ објавио фотографије ослобођених Израелаца: За ово се боримо

Израелске одбрамбене снаге су објавиле да је, после 50 дана у заточеништву, до сада ослобођен 41 талац.

"За ово се боримо и нећемо се одморити док сви не буду кући", поручио је ИДФ на платформи Икс.

Израелска затворска служба добила нови списак Палестинаца за ослобађање

Израелска затворска служба саопштила је да је добила списак Палестинаца који су осуђени за тероризам и који ће бити ослобођени у оквиру споразума са Хамасом.

Не наводи се колико је имена на списку, али се на сваког израелског таоца ослобађају три палестинска затвореника.

Кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа раније саопштио да је тада добио списак од 13 талаца које Хамас треба да ослободи.

Бригаде Ал Касам признале погибију четворице својих команданат

Бригаде Ал Касам, оружано крило палестинске милитантне организације Хамас, саопштиле су данас да су четворица војних команданата ове формације погинула у борбама у Појасу Газе, укључујући командант бригаде Северне Газе, Ахмада Ал Гандура.

"Ал Гандур (Абу Анас) је био припадник војног савета и командант Северне бригаде", наводи се у саопштењу Ал Касам Бригаде објављеном на Телеграм каналу, преноси Ројтерс.

Израелске снаге убиле палестинског фармера у избегличком кампу Магаза

Израелске оружане снаге убиле су данас једног палестинског фармера у избегличком кампу Магаза у централном делу Појаса Газе и раниле још једног, саопштио је Палестински Црвени полумесец.

Израелске снаге које делују на окупираној Западној обали убиле су још најмање осам Палестинаца у протекла 24 сата, саопштили су данас палестински здравствени званичници.

ИДФ: Након примирја настављамо са борбама до уништења Хамаса

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) генерал-потпуковник Херци Халеви поручио је данас да ће се војска одлучно вратити борби против Хамаса када се оконча примирје у Појасу Газе и остварити циљ, а то је уништење те терористичке групе.

"ИДФ се бори жестоко да заштити животе наших људи док се придржава принципа израелске војске", навео је Халеви, пренео је "Тајмс оф Израел".

Халеви је истакао да је ИДФ обезбедио услове да се обезбеди ослобађање прве групе талаца - жена и деце током паузе у борбама.

Халеви је рекао да су израелски војници својим храбрим борбама омогућили ослобађање талаца, а да ће након паузе у рату, наставити да се боре и остварити циљ - уништење Хамаса.

Трамп: Хамас не поштује САД, ни једног Американца још нису ослободили

Бивши председник САД Доналд Трамп сматра да Хамас не поштује САД јер међу ослобођеним таоцима још увек није било Американаца, написао је на друштвеној мрежи "Тру Сошл".

"Да ли је још неко приметио да је Хамас вратио људе из других земаља, а да још није вратио ниједног америчког таоца? За то постоји само један разлог - нема поштовања према нашој земљи или нашем руководству. Ово је веома тужан и мрачан период за Америку", пише Трамп.

Деветоро деце на списку талаца које ће Хамас ослободити

Деветоро деце се налази на списку талаца за које се очекује да ће палестински покрет Хамас ослободити у недељу, објавио је Инет, преноси "РИА Новости".

Израелске снаге убиле најмање 8 Палестинаца за протекла 24 сата

Израелске снаге убиле су најмање осам Палестинаца у протекла 24 сата, саопштили су данас палестински здравствени званичници, трећег дана крхког примирја између Израела и Хамаса у Појасу Газе.

Палестинско министарство здравља саопштило је да је пет Палестинаца убијено у Џенину, док су тројица убијена у одвојеним областима Западне обале, међу њима и један тинејџер ал-Биреху у централној зони Западне обале, преноси АП.

Израелска војска је саопштила да су њене снаге ушле у избеглички камп Џенин да ухапсе Палестинца осумњиченог за убиство два Израелца, оца и сина у аутоперионици на Западној обали раније ове године.

У свом данашњем саопштењу израелска војска није помињала сукобе, нити палестинске жртве, али је потврдила да њене снаге и даље делују у тој области.

ИДФ упозорио Палестинце да не путују на север Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) поново су упозорила Палестинце да, током примирја, не путују на север Појаса Газе. 

Медији: Очекује се да Хамас ослободи 13 израелаца и 7 страних држављана, а Израел 39 Палестинаца

Израел је добио списак талаца који би данас, трећег дана примирја, требало да буду ослобођени, изјавио је неименовани израелски званичник.

Катар је наводно саопштио да ће Хамас касније данас ослободити још 13 деце и жена, након што су их 51 дан  држали као таоце у Појасу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Као део посебног споразума, седам страних држављана ће такође бити ослобођено, наводе медији на хебрејском језику.

Додаје се да ће Израел ослободити 39 палестинских затвореника.

Израел добио списак талаца који би данас требало да буду ослобођени

Израел је добио списак талаца који би данас требало да буду ослобођени, изјавио је неименовани израелски званичник.

Кабинет премијера Нетанијахуа је у међувремену саопштио да је Израел о списку, који је предао Катар са именима особа које би требало да буду ослобођене, обавестио њихове породице, преноси "Тајмс оф Израел".

Данас је трећи дан четвородневног примирја, за које је Катар раније изразио наду да ће бити продужено ослобађањем додатног броја отетих које држи Хамас.

Министраство здравља Газе: Израелска војска убила двојицу Палестинаца

Израелске наге убиле су рано јутрос двојицу Палестинаца у Наблусу и Џенину на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља.

У саопштењу се подсећа да је јутрошњим погибијама двојице Палестинаца, укупан број Палестинаца које су током протекле ноћи на Западној Обали убиле израелске снаге достигао шест, преноси Ројтерс.

Канцеларија портпарола израелске војске саопштила је да проверава тачност ових извештаја.