Ко ће да наследи Столтенберга: У игри пет имена, бивши холандски премијер последњи у низу

Већ седам деценија на челу Северноатлантског савеза били су западноевропски мушкарци због чега многи сматрају да је време да жена преузме контролу над НАТО

Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу прво је продужен мандат до октобра идуће године, до када ће дефинитивно после 10 година службе, напустити ову функцију.

Сада је поставља питање ко би могао да "попуни ципеле" актуелног секретара Алијансе.

Иако је у фебруару ове године рекао да "не тражи продужење свог мандата", Столтенберг није одговорио на питање шта би радио уколико би га чланице савеза замолиле да остане на тој функцији.

"Изнова и изнова сам изјављивао да не тражим продужење и да немам других планова осим да окончам свој рад, а мој мандат се завршава ове јесени", поновио је Столтенберг у седишту НАТО у јуну, пише "Политико".

Међутим, сукоб у Украјини, коме се не назире крај, и који даљим ескалацијама прети да уведе НАТО у рат с Русијом, изазов је за који су из савеза проценили да је најбоље да управља нико други но актуелни генерални секретар.

Па су већ у јулу на самиту у Вилњусу шефови држава и влада НАТО потврдили да је мандат генералном секретару Јенсу Столтенбергу продужен за још годину, до 1. октобра 2024.

"Почаствован сам одлуком НАТО савезника да ми продуже мандат генералног секретара. Трансатлантска веза између Европе и Северне Америке осигурава нашу слободу и сигурност скоро 75 година, а у све опаснијем свету наша велика алијанса је важнија него икад", рекао је том приликом Столтенберг.

Ко је наследник?

Пре продужетка Столтенберговог мандата спекулисало се ко би могао да дође на његово место, а након што је Норвежанин саопштио да ће остати још годину дана на тој позицији, промениле су се и прогнозе.

Недавно је одговарајући на питање да ли би желела да буде разматрана за преузимање те функције, када Столтенбергу истекне мандат, премијерка Естоније Каја Калас рекла "да".

Калас је позната по својим антируским ставовима, па је нагласила да ће Украјина на крају успети да одбије руску инвазију, упркос томе што расте забринутост са обе стране Атлантика да се Украјина и Русија приближавају пат позицији на бојном пољу.

Она је одбацила тврдње да је сукоб у ћорсокаку, рекавши да такве анализе стања на ратишту служе руским интересима.

"То иде у њихову корист, немојмо упасти у ту замку", рекла је Калас и том приликом нагласила да је Украјини за одбрану кључна помоћ Америке.

Осим Калас, за ову функцију су заинтересоване и њене колеге из Летоније и Холандије.

Најпре је одлазећи холандски премијер Марк Руте изјавио да је позиција генералног секретара НАТО "веома интересантна" и на тај начин није искључио могућност да преузме ту функцију.

Лидерима двеју земаља, придружио се и летонски министар спољних послова Кришјанис Каринш, након што је његов портпарол саопштио да је Каринш "спреман да се укључи у надметање".

"Каринш, који је у августу поднео оставку на премијерску функцију, може да донесе у НАТО своје лидерско искуство, јасно разумевање руске претње, снажан став према Украјини и доказану репутацију у обезбеђењу међународног консензуса, рекао је портпарол, а преноси бриселски портал "Политико".

Последња четворица шефова НАТО били су Британац, Холанђанин, Данац, и сада Норвежанин.

Већ седам деценија на челу савеза били су западноевропски мушкарци и многи сматрају да је време да жена преузму контролу.

Иако се о улози одлучује консензусом, одобрење Вашингтона је примарно. Сваки кандидат мора бити подржан од стране председника САД.

А управо је председник САД Џозеф Бајден наводно блокирао кандидатуру британског министра одбране Бена Воласа, након што је Уједињено Краљевство објавило планове да обучава украјинске пилоте за авионе америчке производње Ф-16 без консултација са САД, пише "Јуроњуз".

Такође, како преносе, недавни извештаји показују да Бајден фаворизује председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен. Бивша министарка одбране Немачке "донела би релевантно искуство и обезбедила би једногласну подршку Украјини унутар савеза".

Ипак, избори за Европски парламент биће одржани пар месеци пре истека Столтенберговог мандата. Ако Фон дер Лајен одлучи да се не кандидује за највиши положај у Бриселу, она би могла да се појави као природна замена, наводи се у анализи "Јуроњуза".