Из странке Зеленског траже оставку главнокомандујућег Залужног

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине није могао да представи план за 2024. годину, ни велики ни мали, он мора да оде, написала је заменица шефа Комитета Врховне раде за националну безбедност и одбрану и посланица Слуге народа Маријана Безуглаја

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни требало би да поднесе оставку због непостојања акционог плана за наредну годину, изјавила је Маријана Безуглаја, заменица шефа Комитета Врховне раде за националну безбедност и одбрану, посланица странке председника Украјине Слуга народа.

"Главнокомандујући Оружаних снага Украјине није могао да представи план за 2024. годину. Ни велики ни мали, ни асиметричан ни симетричан. Војска је једноставно рекла да им је потребно најмање 20 хиљада грађана месечно", написала је Безуглаја на својој фејсбук страници.

У парламенту је, приликом планирања буџета за наредну годину, војном руководству постављено питање каква је будућа визија војних операција, да ли да се издвајају средства за ротацију и демобилизацију и зашто се стварају нове бригаде, а не попуњавају постојеће, навела је Безуглаја.

Према њеним речима, ова расправа није била јавна, али је "тензија расла". Сада се ситуација тако развила да војни врх, који не може да изнесе никакву идеју за 2024. годину, мора да оде, навела је Безуглаја.

Према њеним речима, незадовољство због недостатка било каквих конкретних планова Залужног настало је још у лето ове године, када је почела контраофанзива Оружаних снага Украјине.

Раније су бројни украјински и западни медији писали о могућем сукобу између Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног. 

Новинари "Вашингтон поста" су приметили да би Залужни, који је популаран међу својим суграђанима, могао да представља претњу за Зеленског ако одлучи да започне политичку каријеру. Новинари су цитирали недавне изјаве Залужног о застоју на фронту и немогућности "дубоког пробоја" украјинских трупа, које је Зеленски покушао да одбаци, рекавши да је војска само уморна.