Арестович о положају Украјине: Одбацили су нас, ми смо у задњ*ци

Својом глупошћу и корумпираношћу актуелна власт у Кијеву дала је оправдање Западу да нас одбаци и остави без обећане војне помоћи за вођење овог великог рата против Русије. Платили смо високу цену за то, и ја сам против тога да ми и у будућности својом земљом и крвљу плаћамо за то, рекао је Алексеј Арестович

Права одговорност за тренутну ситуацију у Украјини је на онима који су нам обећали снажну подршку за вођење великог рата, а који нам на крају ту значајну помоћ нису обезбедили и који су нас одбацили, због чега смо ми сада "у великој задњ*ци", оценио је бивши саветник председника Украјине Алексеј Арестович, против којег је, подсетимо, Кијев покренуо још један кривични поступак.

Из дијаспоре у којој се већ неко време налази, Арестович је на Телеграму коментарисао недавно признање Давида Арахамија, сарадника Зеленског у Ради Украјине, да је у пролеће 2022. тадашњи британски премијер Борис Џонсон одвратио Кијев од окончања сукоба у Украјини, позивајући га да не потписује ништа са Руском Федерацијом. Како је открио Арахамија, Кијев је био близу потписивања мировног споразума са Москвом, али то није учињено јер је стигла другачија инструкција из Лондона, коју су Украјинци послушали.

Такође, Арестович се осврнуо и на јучерашњи коментар Марјане Безуглој, иначе, посланице владајуће партије Зеленског "Слуга народа", која је изјавила да главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни треба да буде смењен, јер нема план акције за 2024. годину. 

"Недеља пребацивања одговорности. Интервју Арахамије пребацује одговорност за наставак рата на Џонсона. Безуглој пребацује одговорност за недостатак плана за наставак рата на Залужног", прокоментарисао је Арестович, који даље наводи:

"'Одговорна лица' проговорила су о конфликту Зеленског и Залужног. Залужни, почевши од чланка у 'Економисту' јасно указује - војска је урадила све што је могла, одговорност за наставак рата је на политичарима. Они треба да траже излаз из стратешког ћорсокака, а када га нађу и формулишу војска ће то извршити".

Ипак, како објашњава Арестович, "код Зеленског су, чини се, одговорност решили да поделе између Џонсона и Залужног".

"Ја сматрам да је то лажна дилема. Права одговорност је на онима који су нама, Украјини, обећали праву подршку за вођење правог, великог рата, а који то нису испунили. Читај - одбацили су нас. Ми смо свој рат добили. Редовну армију Русије и план инвазије смо сломили ми, уз минималну помоћ Запада. Наш рат је био тај који је могао да се заврши Истамбулским споразумима, и неколико стотина хиљада људи би било живо. А онда је почео други рат. И тај други рат ми нисмо могли да добијемо без авиона и ракета дугог домета и пет пута веће испоруке војне помоћи за копнену војску", навео је он.

Украјина није добила довољну војну помоћ, због чега је "платила високу цену за то", закључује Арестович.

Ипак, како каже, "то је само половина проблема", јер други део представља "нови мировни споразум који ће покушати да наметну" Украјини.

"Опште црте 'договора' (опрости, Господе) биће овакве: па, ми смо у вас толико уложили, а ви сте толико корумпирани и ништа не знате, нисте успели, и сада оставите Путину четири области", навео је Арестович.

"Ја сам против тога да ми украјинском крвљу и земљом плаћамо за то што су нас одбацили, што траје још од Будимпештанског меморандума. Главне претензије и главни терет мораће да изнесу они који су нас гурнули у велики рат, обећавајући пуну подршку, и који су нас оставили без ње. А наше руководство је, са својом глупошћу и корупцијом, дало много формалних и неформалних разлога да нас одбаце, у суштини дајући поуздан низ аргумената Западу као оправдање за то", рекао је Арестович.