Свет

Стано: Путовање Сергеја Лаврова у Северну Македонију не би представљало кршење санкција ЕУ

Чак и они који су под санкцијама могу доћи у земље ЕУ ако је сврха њиховог путовања повезана са разлозима због којих су уврштени на спискове санкција, навео је портпарол ЕУ
Стано: Путовање Сергеја Лаврова у Северну Македонију не би представљало кршење санкција ЕУwww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry'

Планирано путовање руског министра спољних послова Сергеја Лаврова у Северну Македонију неће представљати кршење европских санкција, изјавио је данас портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано.

"Ако земље одлуче да дозволе руском авиону да прелети територију ЕУ или ако власти Северне Македоније дозволе лично учешће Лаврова, ми нећемо бити против тога. То неће бити кршење санкција", казао је Стано на брифингу.

Стано је објаснио да, иако је шеф руске дипломатије под санкцијама, постоје изузеци од било каквих санкција, посебно када је реч о учешћу званичника у раду мултилатералних платформи попут УН или ОЕБС-а. 

"Чак и они који су под санкцијама могу доћи у земље ЕУ ако је сврха њиховог путовања повезана са разлозима због којих су уврштени на спискове санкција", навео је портпарол ЕУ.

Северна Македонија је донела одлуку да дозволи авиону руског министарства спољних послова да прелети изнад земље како би министар Сергеј Лавров учествовао на Савету министара спољних послова ОЕБС, јавила је америчка агенција АП.

Састанак министара спољних послова ОЕБС-а биће одржан од 30. новембра до 1. децембра у Скопљу. 

image