Свет

Украјина: Кијев неће потписати мировни споразум са Москвом без репарација

Неко мора да плати сву ту штету, а ако неће Русија, ко ће онда, упитала је заменица министра правде Украјине Ирина Мудра
Украјина: Кијев неће потписати мировни споразум са Москвом без репарација© Sean Gallup/Getty Images

Кијев неће потписати мировни споразум са Москвом без репарација, изјавила је заменица министра правде Украјине Ирина Мудра.

"Украјина никада неће пристати на мировни споразум без репарација. Неко мора да плати сву ту одштету. Ако неће Русија, ко ће онда?", казала је Ирина Мудра за украјински лист "Цензор".

Она је подсетила да је у октобру на самиту лидера земаља Европске уније донета одлука да ће се приход, који би оствариле финансијске институције у којима се налазе замрзнута средства Русије, пренети Украјини. 

Она је такође напоменула да ће "Русија, ако одбије да попуни компензациони фонд, за који се Украјина нада да ће створити, суочити са тужбама и на инвестиционим арбитражама и на судовима". 

"Вашингтон пост" је раније пренео да су високи амерички званичници појачали кампању за коришћење руских стотина милијарди долара замрзнутих у западним земљама.

Процењује се да је западни блок замрзнуо око 300 милијарди долара девизних резерви Централне банке Руске Федерације, али стручњаци упозоравају да је отуђење тих средстава правно проблематично, те да представља велики финансијски ризик.

image