Финска: Спремамо нова ограничења на граници са Русијом; Шведски премијер: Подржавамо одлуку

Принуђени смо да припремимо следеће кораке, јер на источној граници постаје алармантна ситуација, изјавио је фински премијер Петери Орпо

Финска припрема нова ограничења на граници са Русијом због неконтролисаног доласка странаца који траже азил, изјавио је премијер Петери Орпо.

"Принуђени смо да размислимо и припремимо следеће кораке. На источној граници постаје алармантна ситуација", казао је Орпо на конференцији за новинаре са шведским колегом Улфом Кристерсоном.

Шведски премијер је изјавио да Стокхолм снажно подржава мере Финске за затварање контролних пунктова на граници са Руском Федерацијом.

"Шведска снажно подржава мере које је Финска предузела не само да заштити финску границу, већ и спољну границу Европске уније", навео је Кристерсоном, нагласивши да ће Стокхолм помоћи Хелсинкију ако Финска затражи помоћ на источној граници.

На питање о чланству Шведске у НАТО-у, Кристерсон је изразио уверење да ће "краљевина постати пуноправни члан Алијансе".

Финска влада је, због неконтролисаног доласка преко границе са Руском Федерацијом држављана трећих земаља, Сирије, Индије, Марока – укупно више од 30 националности, затворила седам од осам контролних пунктова на граници са Русијом. Одлука о затварању важи до 23. децембра.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући поступке Хелсинкија, рекао да "гранични прелаз користе они који на то имају законско право", а да су за Москву поменутњ оптужбе неприхватљиве".