Свет

Градоначелница Париза: Икс је постао гигантска глобална канализација

Ан Идалго је напустила друштвену мрежу Илона Маска, оптуживши стари Твитер да дестабилизује демократију и заоштрава сукобе
Градоначелница Париза: Икс је постао гигантска глобална канализација© Daniel Leal - Pool/Getty Images

Градоначелница француске престонице Ан Идалго изјавила је да је напустила друштвену мрежу Икс (бивши Твитер), јер сматра да је друштвена мрежа "постала гигантска глобална канализација". 

Идалго оптужује Икс и њеног власника, америчког бизнисмена Илона Маска, "за дестабилизацију демократије и заоштравање сукоба".

"Донела сам одлуку да напустим Твитер. Та мрежа, далеко од тога да је револуционарни медиј, који је првобитно учинио информације доступним највећем броју људи. Последњих година постао је импресивно средство за уништавање наших демократија", написала је Идалго на Иксу.

Градоначлница Париза је додала да је на друштвеној мрежи "број злоупотреба бескрајан", наводећи неке од њих, као што су дезинформације, промоција мржње и отвореног антисемитизма и расизма, као и "свакодневно спољно мешање у изборне процесе".

"Та платформа и њен власник намерно заоштравају тензије и сукобе. Осим тога, намерно ометају информације неопходне за постизање еколошке и енергетске трансформације која нам је тако потребна. Твитер омета дебату, потрагу за истином, као и конструктиван дијалог неопходан међу људима", нагласила је.

Идалго је описала Икс као "веома јасан политички пројекат да се демократија и њене вредности оставе по страни у корист моћних приватних интереса".

Градоначелница је такође указала да је, у недавном извештају о транспарентности о контроли Икс садржаја, Француска била на првом месту у Европи по насилном и нелегалном садржају.

image