Недвосмислено да наставку рата после примирја; Палестина: ИДФ убио два дечака на Западној обали

У Гази је и даље на снази споразум о прекиду ватре између израелске војске и припадника палестинске групе Хамас, док Катар ради на продужењу примирја

Пета група од 12 талаца ослобођена је из Газе, док је из израелских затвора пуштено још 30 Палестинаца. Уједињене нације предложиле су отварање још једног прелаза за испоруку помоћи из Израела у Газу.

Пре нове размена талаца и заробљеника, израелска војска и припадници Хамаса међусобно су се оптуживали за нападе и прво "озбиљно" кршење примирја.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је 30 Палестинаца пуштено из затвора након што је Хамас ослободио 12 цивила, међу којима је 10 израелских држављана и два држављанина Тајланда.

Они су јуче пуштени из затвора Офер на Западној обали и притворског центра у Јерусалиму, а међу њима су и мушкарци и жене, преноси Ројтерс.

29. нов 2023 • 22:00

Бајден и Бин Зајед разговарали о рату између Израела и Хамаса

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је данас телефоном са председником Уједињених Арапских Емирата Мохамедом бин Заједом о рату између Израела и Хамаса, саопштила је Бела кућа.

"Двојица лидера су разговарала о ситуацији у региону Блиског истока и поздравили недавни договор о таоцима и хуманитарну паузу, што је омогућило повећање помоћи за народ Газе", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је Бајден поновио "непоколебљиву посвећеност САД миру и безбедности у региону Блиског истока".

Додаје се су Бајден иБин Зајед разговарали и о билатералним везама и предстојец́ем климатском самиту КОП28 у Дубаију, којем ц́е присуствовати потпредседница САД Камала Харис.

Иран: Ни Техеран ни Вашингтон не желе ескалацију сукоба

Сједињене Државе и Иран разменили су више порука од избијања рата између Израела и Хамаса у којима се наводи да ниједна страна није заинтересована за ескалацију сукоба, рекао је ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан у интервјуу за "Њујорк тајмс".

"Схватамо да САД не желе да се рат шири, али мислимо да САД желе да се рат интензивира. Ако САД наставе своју војну, политичку и финансијску подршку Израелу и помогну у управљању израелским војним нападима на палестинске цивиле, онда се морају суочити са њиховим последицама", рекао је Абдолахијан.

Министарство здравља: Израелске снаге убиле осмогодишњака и 15-годишњака на Западној обали

Израелске снаге су у среду убиле два дечака, један од 8 и другог од 15 година, у окупираном граду Џенин на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља.

"Адам ел Гул, осам година, и Басем Абу ел Вафа, 15 година, устрелио је окупатор [Израел]", саопштило је министарство.

На снимцима са сигурносних камера који круже интернетом види како један од дечака бежи у заклон пре него што бива упуцан и пада на земљу. Неко други тада трчи ка дечаку и одвлачи га, јавља АФП, преноси "Гардијан".

Други видео приказује како други дечак бива упуцан и пада на земљу, где се мучи више од пола минута.

Према речима званичника Палестинског Црвеног полумесеца који је разговарао са АФП-ом, дечаци су били у споредној улици главне саобраћајнице у центру Џенина, што је подручје којем израелска војска у теорији нема приступ јер је под искључивом контролом Палестинских власти, АФП наводи.

На захтев АФП-а за коментар, израелска војска је рекла да је "више осумњичених" бацило експлозивне направе на војнике.

"Војници су одговорили паљбом на осумњичене", наводи се у саопштењу.

ИДФ: Два израелска таоца предата Црвеном крсту, на путу су за Израел

Портпарол израелских одбрамбених снага Данијел Хагари саопштио је да су, према информацијама Црвеног крста, два израелска таоца предата међународној хуманитарној организацији и да су "на путу ка израелској територији".

"Њихово ослобађање је додатак на списак отетих који би требало да буду пуштени данас", додао је он.

Папа позвао на продужетак примирја у Гази

Папа Фрања позвао је данас на продужење примирја између Израела и Хамаса у Појасу Газе, рекавши да је "рат увек пораз" за све осим за произвођаче оружја.

"Надам се да ће се примирје које је у току у Гази наставити, како би сви таоци били ослобођени, а неопходна хуманитарна помоћ могла да уђе", поручио је папа на крају своје опште аудијенције и упутио молитве за мир.

Он је напоменуо да је недавно телефоном разговарао са католичком парохијом у Гази.

"Немају воде, немају хлеба, обични људи страдају. Рат је увек пораз. Сви губе. Па, не сви - постоји група која много зарађује. Они који праве оружје. Они зарађују много на смрти других", закључио је папа.

Саудијска Арабија: Арапски свет неће сарађивати ни са ким ко жели да Палестинци напусте своју земљу

Арапски свет неће охрабривати Палестинце да напусте своје земље, нити ће сарађивати ни са ким ко жели њихов одлазак, рекао је у среду министар спољних послова Саудијске Арабије Фејсал бин Фархан.

"Нећемо их охрабривати [Палестинце], нити их присиљавати да напусте своју земљу, и нећемо радити ни са ким ко има ту агенду", рекао је бин Фархан током медијске истраге из УН.

Палестинци имају право на сопствену земљу и да живе у сигурности и достојанству у Палестини, рекао је саудијски министар. То је оно за шта ће се арапски свет залагати и на чему ће радити, додао је он.

Ванг Ји: Кина се нада да примирје није само пауза пре нове офанзиве Израела

Кина се нада да последњи дани садашњег примирја у Гази неће бити само пауза пред обновљеном израелском офанзивом, већ ће поставити основу за дипломатске напоре за свеобухватни прекид ватре, изјавио је у среду кинески министар спољних послова Ванг Ји.

"Кина се снажно нада да протекли дани паузе неће бити пауза пред нову рунду офанзиве, већ почетак даљих дипломатских напора за свеобухватан и трајни прекид ватре. Кина апелује на међународну заједницу да прихвати свеобухватан и трајни прекид ватре као најважнији приоритет", рекао је Ванг током састанка Савета безбедности УН.

Он је такође истакао да треба оживети разговоре о решењу са две државе, и најавио да ће Кина ускоро послати нови пакет хуманитарне помоћи у Газу.

Хамнеј: Блиски исток се мења, и то не у корист САД

Политичка ситуација на Блиском истоку се мења и то не у корист Сједињених Држава, јер регион добија све већи суверенитет, изјавио је у среду ирански врховни лидер Али Хамнеј.

"Ситуација на Блиском истоку, његова политичка географија се мењају, у корист фронта отпора [против Израела], а не САД", рекао је Хамнеј, пренела је агенција ИРНА.

"Ова нова мапа која стално добија на суверенитету у региону има неколико карактеристика... Њено прво обележје је деамериканизација", додао је он.

Ирански врховни лидер је прецизирао да "деамериканизација" не значи потпуни прекид дипломатских веза са САД, већ слабљење њиховог утицаја у региону.

Операција палестинског покрета Хамас против Израела такође је пореметила америчке планове на Блиском истоку, рекао је Хамнеј.

Начелник штаба ИДФ одобрио планове за борбе након прекида ватре

Начелник штаба ИДФ генерал-потпуковник Херци Халеви одобрио је борбене планове након прекида ватре у појасу Газе, током данашњег састанка у штабу Јужне команде у Бершеби, саопштила је војска.

"Знамо шта треба да се уради и спремни смо за следећу фазу", каже Халеви у примедбама које је дала ИД.

Гутереш: У Гази убијено 111 радника УН, највећи губитак у историји организације

Од почетка сукоба у Гази погинуло је 111 радника Уједињених нација, што је највећи број погинулих у историји те организацији, саопштио је данас Генерални секретар Светске организације Антонио Гутереш на седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији на Блиском истоку.

"Са огромном тугом и болом извештавам да је од почетка непријатељства 111 чланова наше УН породице убијено у Гази. Ово представља највећи губитак особља у историји наше организације", рекао је Гутереш.

Од почетка сукоба, према речима шефа УН, око 45 одсто свих кућа у Гази оштећено је или уништено, 80 одсто људи протерано је из својих домова, а више од милион цивила налази се у склоништима УН.

"Дозволите ми да јасно кажем: цивили, укључујући особље Уједињених нација, морају бити заштићени. Цивилни објекти, укључујући болнице, морају бити заштићени. Објекти УН не смеју бити погођени", рекао је Гутереш посебно нагласивши да "међународно хуманитарно право морају поштовати све стране у сукобу у сваком тренутку".

Палестина: Текући сукоб није рат већ покољ који нико не може да оправда

Говорећи у Савету безбедности УН у среду, палестински министар спољних послова Ријад ел Малики рекао је да текући сукоб Израела и Хамаса "није рат", већ "покољ који нико не може да оправда".

"То се мора привести крају. Израел је убио више од 15.000 Палестинаца. Више од 10.000 њих су жене и деца. Убио их је Израел. Нису они изгубили живот; већ им је он одузет. У Гази нико није безбедан, ни деца, ни лекари, ни хуманитарно особље, ни новинари, ни особље УН. Убијани су брзином без преседана у модерној историји", рекао је он.

"Налазимо се на историјској раскрсници", истакао је шеф палестинске дипломатије.

ИДФ процењује тврдње Хамаса о погибији талаца у израелском бомбардовању

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су у среду да процењују тврдњу Хамаса да најмлађи израелски талац, 10-месечни Кфир Бибас, његов брат и мајка више нису живи.

"Хамас је у потпуности одговоран за безбедност свих талаца у Појасу Газе. Хамас мора да одговара. Хамасове акције и даље угрожавају таоце, међу којима је деветоро деце. Хамас мора одмах ослободити наше таоце", саопштила је израелска војска, преноси Си-Ен-Ен.

Си-Ен-Ен: Израел разматра опције за продужетак примирја

Израел разматра "да ли постоји могућност" да продужи хуманитарно примирје са Хамасом која истиче у четвртак ујутро, рекао је у среду високи израелски званичник.

На питање да ли је било понуда да се ослободе сви таоци за све Палестинце у израелским затворима, званичник је рекао да Израел није "свестан такве могућности", додајући да "сумњамо у постојање такве понуде", преноси Си-Ен-Ен.

Званичник је поновио да Израел верује да Хамас тренутно не држи све таоце у Гази.

"Знамо да ће се десити шта год (шеф Хамаса Јахја) Синвар одреди. Може их узети из руку других фракција и осигурати да се споразум у потпуности имплементира", рекао је званичник.

Хамас: У израелском бомбардовању страдало троје талаца

Војно крило Хамаса, Бригаде Ел Касам, саопштило је у четвртак да су у претходном израелском бомбардовању појаса Газе убијена три израелска таоца.

"Бригаде Ал-Касам објављују убиство 3 ционистичка заточеника као резултат претходног ционистичког бомбардовања појаса Газе: - Шери Силверман Бибас - Кфир Бибас - И Ариела Бибаса", написало је војно крило на свом Телеграм каналу.

Гутереш: У току интензивни преговори да се примирје продужи, потребан истински прекид ватре

Становници Газе се налазе "у сред хуманитарне катастрофе епских размера која се догађа пред очима света", изјавио је данас генерални секретар УН Антонио Гутереш.

"Воде се интензивни преговори да би се продужило примирје – што снажно поздрављамо – али верујемо да нам је потребан истински хуманитарни прекид ватре", рекао је он на састанку Савета безбедности УН.

Фукс: Извештаји о преговорима о трајном прекиду ватре су лаж

Секретар израелске владе Јоси Фукс, описао је данас као лажне извештаје да се разговара о могућем договору о ослобађању талаца из Појаса Газе у замену за продужени прекид ватре или прекид рата против палестинске групе Хамас.

"Свака вест о споразуму о ослобађању талаца који би довео до краја рата или продуженог примирја је лажна вест", написао је Фукс на свом налогу на мрежи Икс.

Нетанијаху понавља да ће наставити рат након размене талаца

Бењамин Нетанијаху поновио је да ће Израел наставити своју војну кампању против Хамаса након размене талаца.

"Последњих дана чуо сам питање: Хоће ли се Израел вратити борбама након што се заврши ова фаза враћања наших талаца? Мој одговор је недвосмислено да", рекао је он, преноси "Тајмс оф Израел".

Хитна помоћ болнице Ел Шифа у Гази од сутра је поново активна

Болница Ел Шифа сутра ће поново покренути службу хитне помоћи, изјавио је данас доктор који ради у тој болници у Гази.

Доктор Марван Абу Сада каже да су у току припреме болнице како би хитна помоћ сутра почела с радом, пренела је "Ал Џазира".

Абу Са је напоменуо да је у тој установи јуче успешно обављена дијализа бубрега и позвао људе да се врате у болницу на лечење.

"Операционе сале још увек нису спремне, као ни сва одељења да дочекају нове пацијенте, али ипак припремамо терен да примимо све више пацијената", рекао је он.

Још 7 Руса међу таоцима у Гази, Чеченија дочекује избеглице

Чеченија дочекује избеглице из Палестине, данас је стигло 50 људи, од којих 27 деце, а сутра се очекује више од 100, написао је чеченски лидер Разаман Кадиров на Телеграму.

Како су пренеле РИА Новости, Хамас и даље држи седморо Руса у заробљеништву у Појасу Газе, поручио је израелски амбасадор у Москви. 

Израел верује да Хамас држи још 161 таоца у Гази

Израел верује да се још 161 талац и даље налази у заточеништву Хамаса у Појасу Газе, речено је из канцеларије премијера Бењамина Нетанијахуа за Си-Ен-Ен.

Како је наведено, четворо отетих су млађи од 18 година, а четворо имају 18 или 19 година, док је 10 њих старије од 75 година.

Поред тога, 15 њих су странци, а 146 Израелци, од којих неки са двојним држављанством.

Досад је ослобођено 86 таласа, од којих су 66 Израелци.

Лидери најмање два кибуца одбијају састанак са Нетанијахуом

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху састаће се са лидерима заједница које живе у близини Појаса Газе које су девастиране 7. октобра, али најмање два позвана кибуца, Бери и Нир Оз, одбијају да пошаљу своје представнике.

Заједнице критикују израелског премијера што ће се са њима састати тек сада, скоро два месеца након разорног напада и што је одлучио да разговара само са руководством кибуца, а не са целим заједницама, пренео је "Тајмс оф Израел".

Кибуц Бери наводи да не бојкотује састанак сам по себи, већ уместо тога позива израелског премијера да посети кибуц, преноси Канал 12.

"Уколико премијер жели да дође у кибуц Бери, да се састане са управом кибуца и члановима кибуца, сагледа злочине почињене 7. октобра и разговара о плановима за санацију Берија, ми ћемо бити срећни да га угостимо по претходном договору и без комуникационог тима", наводи се у саопштењу кибуца, преноси сајт "Вала".

Хамас тражи још 4 дана примирја

Хамас је спреман да продужи споразум о примирју са Израелом за још четири дана и ослободи још израелских талаца у замену за палестинске заробљенике, наводно је рекао извор близак милитаристичкој групи, пише "Тајмс оф Израел" подсећајући да посредници траже трајни прекид сукоба.

Према том договору, Хамас би "био у могућности да ослободи израелске затворенике под условима постојећег примирја", додао је извор.

Израел: Обрачунаћемо се са Катаром након што се заврши њихова улога посредника

Израел ће поравнати рачуне са Катаром, након што се заврши улога те земље као посредника у преговорима за повратак талаца из Појаса Газе, изјавио је данас заменик генералног директора за стратешке послове у израелском Министарству спољних послова Јошуа Зарка.

Зарка је у интервјуу за радио израелске војске оптужио Катар да је "играо лошу улогу" у свему што се односи на легитимисање Хамасових активности, али да је тренутно потребан Израелу.

"Али кад ова ствар прође, обрачунаћемо се са њима", поручио је Зарка.

На питање да ли је Катар упознат са намерама Израела, Зарка је рекао да мисли "да немају сумње по том питању", преноси израелски Харец.

"И не сумњамо да ће свако ко је био на страни Хамаса бити прогањан на сваки могући начин", поручио је Зарка.

Израел и Хамас су, уз посредовање Катара, постигли договор о првобитно четвородневном примирју и ослобађању заробљеника и талаца.

Катар је у понедељак саопштио да је постигнут договор да се примирје између израелских и Хамасових снага у Појасу Гази продужи за два дана.

Израелске снаге уништиле куће, путеве и водовод у Џенину на Западној обали

Израелска војска је дигла у ваздух две куће и уништила путеве и водоводе у Џенину, на окупираној Западној обали, изјавили су данас локални извори.

Напад на Џенин и избеглички камп у граду траје више од 12 сати, пренела је "Ал џазира".

Куће се налазе у насељу Ад-Дамџ.

Десетине оклопних војних возила и најмање четири булдожера упали су у Џенин синоћ у 20:30 часова.

Ухапшено је најмање 20 људи, укључујући чланове породица Палестинаца које Израел описује као "тражене".

Медицински званичници рекли су да је најмање шест особа рањено, укључујуц́и двоје деце. Истовремено, израелске снаге блокирале су улазе у две главне болнице и накратко и у трећу.

Ердоган: Турска ће појачати дипломатске напоре за трајно примирје у Гази

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да поздравља паузу у рату у Гази и размену талаца и затвореника између Израела и Хамаса као привремени "прекид крвопролића" у палестинској енклави.

Обраћајући се посланицима у парламенту, Ердоган је рекао да изјаве израелског премијера Бењамина Нетањахуа "умањују" наде Анкаре да би тренутна пауза могла да се претвори у потпуни прекид ватре, али је додао да ће Турска појачати дипломатске напоре за трајно примирје и размену талаца у наредних дана.

Турски председник је истакао да политика израелског премијера Бењамина Нетанијахуа угрожава безбедност свих Јевреја подстичући антисемитизам.

"Нетанијаху, који је сатеран у ћошак у Израелу, мора бити спречен да однесе још живота. Он угрожава безбедност свих Јевреја", оценио је.

Ердоган је такође рекао да је Турска "у великој мери завршила" евакуацију својих грађана из Газе и поновио тврдњу да се тамо "дешава геноцид".

Он је додао да ће разговарати о рату у Гази током путовања у Дубаи касније ове недеље, на УН климатски самит ЦОП 28, коме ће присуствовати бројни светски лидери.

Хамас ослобађа два руска таоца у знак захвалности Путину

Хамас ће ослободити два таоца са руским држављанством у знак "захвалности" због ставова руског председника Владимира Путина, рекао је високи званичник те милитантне палестинске организације.

Нејасно је да ли њих двоје имају и израелско држављанство, преноси "Тајмс оф Израел".

То је саопштио Муса Абу Марзук, званичник политичког крила Хамаса, преноси радио Кан.

Агенција РИА Новости је саопштила да ће две израелске држављанке са држављанством и Руске Федерације биће пуштене данас у сектору Газе, поред 10 израелских талаца чије је пуштање договорено.

Сукоби на Западној обали

Током ноћи дошло је до сукоба између палестинских наоружаних нападача и израелских трупа у граду Џенину на северу окупиране Западне обале, известили су палестински медији.

Палестински лист Ал-Кудс известио да је израелска рација у Џенину у току.

У неколико постова Икс платформи, медиј наводи да је још израелских трупа ушло у град уз извештаје о даљим сукобима, преноси Гардијан.

Један палестински младић је током ноћи упуцан и рањен у упаду израелске војске у град Бејтунија, западно од Рамале, преноси Вафа.

УН усвојила резолуцију: Израел да ослободи Голанску висораван

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се Израел позива да ослободи окупирану Голанску висораван.

За документ је гласала 91 земља, укључујући Русију, Бразил, Индију, Кину и Саудијску Арабију. Осам држава, укључујући САД и Велику Британију, било је против, а 62 земље биле су уздржане, међу њима и Србија.

Коаутори резолуције су, између осталих, Алжир, Венецуела, Египат, Јордан, Ирак, Катар, Северна Кореја, Куба, Кувајт, Либан, Мауританија, УАЕ, Сирија и Тунис.
Документ се састоји од осам тачака. У првој се наводи да Израел још није испоштовао резолуцију 497 СБ УН из 1981. године која захтева да земља укине закон којом се успоставља израелска јурисдикција над Голанском висоравни.

Нетанијаху: Ако не уништимо Хамас, Европа је следећа

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је на опасност од исламиста у Европи, рекавши да ће тај континент бити следећи на мети након што је палестинска милитантна група Хамас извела напад на Израел 7. октобра.

"Ви сте следећи, схватите то. Немачка, Европа. Хамас је део терористичке осовине Ирана, Хезболаха, Хута и других. А њихов циљ је да поведу прво Блиски исток, а затим и цео свет у доба варварства, мрачно доба средњег века. То је оно што они желе. А ако људи то још нису схватили, требало би. Неће нестати осим ако их не победимо", рекао је Нетанијаху у интервјуу за немачки лист Билд.

Маск одбио позив да посети Газу

Амерички милијардер Илон Маск одбио је позив Хамаса да после Израела посети Газу.

"Тренутно изгледа мало опасно. Али верујем да ће дугорочни просперитет Газе користити свим странама", написао је Маск на друштвеној мрежи Икс.