Свет

Окршај Фон дер Лајенове и Сунаковог портпарола: Неслагање да Брегзит треба "поправити"

Иначе, најновија анкета коју је провео "Делтапол" објављена крајем новембра показује да је 48 посто становништва за поновно придруживање, а 36 посто за излазак.
Окршај Фон дер Лајенове и Сунаковог портпарола: Неслагање да Брегзит треба "поправити"© Тhomas Lohnes/Getty Images

Уједињено Краљевство је на јасном путу да се поновно придружи ЕУ, оценила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Она је позвала младе људе да преокрену грешку Брегзит, те да је на следећој генерацији да је "исправе".

На новинарско питање у Бриселу, може ли се Велика Британија икада поновно придружити ЕУ, Фон дер Лајен је рекла: 

"Морам рећи да стално говорим својој деци да морају то поправити. Погрешили смо, морате то поправити".

Виндсорски споразум о Северној Ирској, постигнут између Брисела и Лондона раније ове године, назвала је "нови почетак за старе пријатеље".

Међутим, коментари о младима изазвали су брзу реакцију Лондона, а портпарол премијера Ришија Сунака није се сложио да Брегзит треба "поправити".

Он је рекао да Британија има "премијера који се залагао за Брегзит пре него што је то било у интересу његове каријере јер у то страствено верује".

Идеја да млади људи воде Уједињено Краљевство према ЕУ такође је одбачена, а портпарол је инсистирао на томе да је Риши Сунак "усредсређен на остваривање предности Брекзита".

Анкете показују да је већина Британаца за ЕУ

Упркос томе, анкете досљедно показују да би већина гласача у Уједињеном Краљевству подржала поновни улазак у ЕУ ако би се то од њих тражило на референдуму.

Најновија анкета коју је спровео "Делтапол" објављена крајем новембра показује да је 48 посто становништва за поновно придруживање, а 36 посто за излазак.

Но отварање те теме сматра се токсичним у Вестминстеру и ниједна велика политичка странка с изгледима да формира власт, не предлаже поновно придруживање блоку, преноси "Политико".

image
VV inauguration
banner