Свет

Највеће војне силе Европе секу крила Комисији: О одбрани да се питају чланице

Иницијатива Европске комисије за јачање одбрамбених капацитета, за њих је више него добродошла - али све док је конкуренција у потпуности очувана, и док се обуздава апетит Брисела да приграби додатна овлашћења
Највеће војне силе Европе секу крила Комисији: О одбрани да се питају чланице© Sascha Schuermann/Getty Images

Водеће европске војне силе, Немачка, Француска, Италија и Шведска залажу се за јачање одбране блока "одоздо ка горе", односно, нису расположене да допусте Комисији да их "прегази", док се труди да подстиче одбрамбене интеграције блока. Вођство у тим настојањима ЕУ, како они сматрају, требало би да преузму саме чланице.

"Морају се узети у обзир прерогативи држава чланица", изјавиле су четири земље у документу у који је "Политико" имао увид, а у коме се додаје да свака мера коју предложи Комисија мора да буде "прикладна, неопходна и пропорционална".

Иницијатива Европске комисије за јачање одбрамбених капацитета, за њих је више него добродошла - али све док је конкуренција у потпуности очувана, и док се обуздава апетит Брисела да приграби додатна овлашћења.

Овај захтев европске државе упутиле су након што је Комисија предложила стварање нових заједничких инструмената набавке, као и система који одражава шему америчке иностране војне продаје.

Земље се, наиме, не противе тежњи Брисела да олакша европским компанијама да се такмиче са ривалима које подржава Пентагон, али не желе да Комисија игра водећу улогу на рачун националних престоница.

"Подржавамо свеукупну амбицију Комисије да ојача Европску одбрамбену технолошку и индустријску базу  (ЕДТИБ) . Због тога је важно фокусирати се на акције у приступу одоздо према горе од раних фаза производног ланца, посебно на иновације и истраживање и развој. Такве акције би такође природно резултирале подстицањем заједничке набавке крајњих производа", пишу те земље у незваничном документу од три странице, који се дипломатским језиком назива нон-пејпер.

Очекује се да ће почетком 2024. комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон представити Европску одбрамбену индустријску стратегију која ће помоћи у подршци војно-индустријском комплексу континента.

Извршна власт ЕУ послала је неколико докумената националним делегацијама да добију своје ставове о томе како би стратегија требало да изгледа.

Нон-пејпер Француске, Немачке, Шведске и Италије разматран је на радионицама које Комисија организује са државама чланицама уочи представљања стратегије. Дипломата ЕУ укључен у дискусију рекао је за "Политико" да је девет земаља потписало писмо, а друге би могле да се придруже. 

Земље кажу да више воле да оптимизују постојеће оквире сарадње него да измишљају нове.

"Стратегија одбрамбене индустрије треба да се заснива на већ успостављеним одбрамбеним иницијативама и акцији ЕУ како би се осигурало да се ови инструменти користе и оптимизују за подршку ЕДТИБ-у", пишу ове државе.

Снага ЕДТИБ-а је, како указује један од европских дипломата, изграђена на премиси да се "остаје агилан и брзо се прилагођава новим изазовима" – што значи подршку компанијама уз очување конкуренције и одбијање монопола, рекао је дипломата ЕУ. 

То практично значи да националне престонице треба да преузму вођство.

"Подршка и развој ЕДТИБ-а захтева напоре свих држава чланица и институција ЕУ у складу са њиховим улогама и одговорностима", наводи се.

 

image