Немачки шпијуни: Повећана претња од терористичких напада

Због рата Израела и Хамаса, опасност је "стварна и већа него што је била дуго времена"

Немачка обавештајна агенција упозорила је на повећан ризик од напада које би могли да изведу радикализовани исламисти. Због рата Израела и Хамаса, опасност је "стварна и већа него што је била дуго времена".

"Већ неко време посматрамо декларисану намеру исламиста да изврше нападе на Западу. Међутим, сада се појављује нова димензија", рекао је, председник немачке Савезне канцеларије за заштиту устава Томас Халденванг. 

Агенција је приметила појачане позиве на нападе међу актерима из "џихадистичког спектра", рекао је Халденванг, док Ал-Каида и ИСИС, како каже, покушавају да се "закаче" за сукоб на Блиском истоку како би придобили нове присталице.

Ову забринутост, "Политико" подсећа, илуструје и то што су двојица тинејџера приведена у полицију под сумњом да су планирали напад на божићну пијацу или синагогу у граду Келну, како је известио немачки јавни сервис .

На снимку објављеном на друштвеним мрежама, један од осумњичених је позвао на "свети рат" против Запада.

"Поплава дигиталних слика у друштвеним медијима, често упарених са лажним вестима, доприноси емоционализацији и може деловати као фактор радикализације. Ситуацију погоршавају страни државни актери који настоје да искористе или чак појачају ово расположење", рекао је Халденванг.

Претња од "могућих терористичких напада на јеврејске и израелске појединце и институције" такође је значајно порасла, наводи агенција.

"Радимо пуном паром да осујетимо потенцијалне завере против безбедности Јевреја, израелских институција и великих догађаја", рекао је Халденванг.