Сијарто: Сарадњу Москве и Будимпеште ништа не може да поквари, споразум о гасу тече по плану

Мађарска своју спољну политику гради на основу националних интереса, поручује шеф мађарске дипломатије из Скопља

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да га је руски колега Сергеј Лавров на састанку у Скопљу уверио да се све испоруке гаса и нафте из Русије у Мађарску одвијају према распореду и да ће тако и остати.

Сијарто је, након састанка са Лавровом на маргинама састанка министара спољних послова ОЕБС-а у Скопљу, напоменуо да Будимпешта своју спољну политику гради на основу националних интереса и да не прихвата спољне притиске, па ће стога наставити сарадњу са Русијом у области енергетском сектору, као и раније.

"Што се тиче снабдевања гасом и нафтом, мој колега Сергеј Лавров ме је уверио да Русија и руске компаније у потпуности спроводе и поштују уговоре који су са нама склопљени. Све испоруке иду по плану и тако ће и да остане", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Након октобарског састанка руске и мађарске делегације у Пекингу, Сијарто је рекао да су руски председник Владимир Путин, заменик руског премијера Александар Новак и шеф "Гаспрома" Алексеј Милер уверили мађарску страну да ће Русија испунити све уговорне обавезе за испоруку гаса Мађарској, упркос одлуци Бугарске о повећању таксе за транзит руског гаса.