Свет

Тајван: Кина презаузета да би нас напала

Остврске власти верују да Пекинг има превише других, важнијих послова
Тајван: Кина презаузета да би нас напала© Carl Court/Getty Images

Влада у Пекингу је превише "претрпана" домаћим питањима да би покренула напад на Тајван, рекла је председница острва Цаи Инг-вен, сугеришући да Народна Република Кина нема непосредне планове да их нападне.

Шансе за рат су, каже, и даље ниске, како због међународне подршке Тајвану и невољност Пекинга, с обзиром на његове "економске и финансијске, као и политичке изазове".

"Мислим да је кинеско руководство у овом тренутку преплављено својим унутрашњим изазовима и да можда није време за њих да размишљају о великој инвазији на Тајван", рекла је она, додајући да је "међународна заједница јасно и гласно ставила до знања да рат није опција, а мир и стабилност служе свима".

Тајванска председница је поздравила континуирану америчку подршку острву, "посебно на безбедносном фронту", и рекла да је међународна подршка такође "чврста као што је била, ако не и јача".

Што се тиче могућности сукоба са Пекингом, она је напоменула да Тајпеј и Вашингтон "заједно управљају ризиком", али је навела: "Мислим да смо у реду у том погледу".

Пекинг је у понедељак поновио да је вољан да дозволи "доста простора" за мирно уједињење са Тајваном, али је упозорио да неће толерисати сепаратистичке активности у Тајпеју, који оччекује нове изборе у јануару.

"Желим да нагласим да независност Тајвана значи рат", рекао је портпарол пекиншког Државног савета за послове Тајвана Чен Бинхуа.

На састанку са америчким председником Џозефом Бајденом у Калифорнији раније овог месеца, кинески председник Си Ђинпинг упозорио је да Тајван остаје најопасније питање за америчко-кинеске односе, позивајући Вашингтон да заустави продају оружја острву.

Кинеска војска је покренула више рунди ратних игара након састанака на високом нивоу између америчких и тајванских званичника током прошле године, укључујући масовну симулирану блокаду након што је тадашња председница Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајпеј 2022. године.

image