Свет

Земља имиграната: Број Американаца рођених у иностранству достигао рекорд

Чак 15 одсто данашњих Американаца није рођено у САД, а ако Бајден буде поново председник, тај проценат би могао да порасте на 17,3
Земља имиграната: Број Американаца рођених у иностранству достигао рекордGetty © Mario Tama / Staff

Број Американаца рођених ван земље достигао је највиши ниво у историји и сада износи 49,5 милиона, што  је око 15 одсто укупног становништва, наводи се у извештају Центра за имиграционе студије (ЦИС) који се позива на податке америчког Бироа за попис становништва.

Број становника Сједињених Држава рођених у иностранству порастао је за 4,5 милиона откако је председник Џозеф Бајден преузео дужност 2021. године. ЦИС наводи да је тај број већи од популације у 25 америчких држава и процењује да више од половине чине илегални имигранти.

Проценат Американаца рођених ван САД 2023. је три пута већи него 1970. године, а стварни број се повећао пет пута, показују подаци пописа. Овај ниво превазилази чак и популацију рођену у иностранству забележену од 1890. до 1910. године, када су имигранти хрлили у земљу у потрази за америчким сном. Пописи тих година показали су да се имигрантска популација приближила – али не сасвим достигла – бројци од 15 одсто, са 14,8 и 14,7 процената.

Последње три године су толико промениле демографски састав земље да су тренутне пројекције становништва Бироа за попис становништва застареле. Према тим проценама, становништво Сједињених Држава до 2033. није требало да достигне 15 одсто рођених у иностранству.

ЦИС у извештају наводи да је Бајденова слаба политика контроле граница одговорна за невиђени пораст углавном илегалне имиграције и упозорава да ако демократа буде поново изабран и актуелни трендови се наставе, у САД ће до краја 2028. живети 58,9 милиона имиграната, односно 17,3 одсто америчке популације што ће "неповратно променити карактер земље".

Већина новопридошлица стиже из Латинске Америке (63 одсто). На другом месту је подсахарска Африка са 11 одсто новопридошлих, док је источна Азија на трећем са 10 процената.

image