Поведи другара: Британска морнарица у проблему, нуди 600 долара регрутима да доведу пријатеља

Ако се тренутни темпо регрутовања настави, британска војска могла би да се смањи на најнижи ниво у протеклих 200 година, упозоравају званичници

Краљевска морнарица окренула се шеми "поведи пријатеља" у очајничком покушају да ангажује нове регруте.

Команда Краљевских маринаца понудила је награду за регрутацију од 500 фунти (око 600 долара) свакоме ко успе да "охрабри" пријатеља да се пријави. Таблоид "Дејли мејл" наводи да је су војни званичници толико "очајни" да су прибегли оваквом начину регрутовања, будући да се број новајлија драстично смањује.

Лист наводи да ће овај интерни план трајати до марта 2025. године, пошто је број морнара, војника и пилота који напуштају британске снаге ове године нагло порастао. Тако је током прошле године 16.460 војника напустило службу (шест одсто више него претходне године), у односу на 10.470 колико их је приступило.

Овим темпом, британска војска ће бити смањена на најмању величину у скоро 200 година, а редовне снаге ће пасти са око 75.000 на 73.000 људи. Према најновијим статистичким подацима, које цитирају британски медији, само 120 краљевских маринаца и 250 морнара се пријавило током три месеца пре јула, што сугерише да ће у текућој финансијској години бити ангажовано мање од 1.500 људи.

Адмирал лорд Алан Вест, бивши шеф британске морнарице, оценио је да ће се војска суочавати са овом "штетом годинама" ако се тренутна криза регрутовања настави.

"Тренутно је крајње забрињавајући начин на који прилив регрута опада", рекао је он. Коментаришући план "доведите пријатеља", Вест је рекао да треба искористити "сваку полугу" која вам је на располагању.