Америчка брука: Највећи загађивач на свету даје најмање новца за климатске промене

Климатска конференција КОП 28 послужила је као добра платформа да покаже свету празну причу Сједињених Држава

Делегати из више од 160 земаља који учествују на климатском самиту КОП 28 једногласно су се сагласили да званично оснују Фонд за губитке и штету, обећавајући више од 400 милиона долара за подршку посебно рањивим земљама света у њиховим напорима да се изборе са губицима и штетом изазваним климатским променама.

Питање финансирања било је централна тачка на недавним климатским конференцијама УН, са дугим и интензивним дебатама око износа помоћи и компензације које развијене земље треба да понуде за своје историјске емисије штетних гласова, као и начина прикупљања и расподеле средстава, подсећа "Глобал тајмс".

Развијене земље су се обавезале да ће мобилисати 100 милијарди долара годишње за подршку финансирању климатских промена. Оснивање Фонда за губитак и штету била је одлука донета на самиту КОП27 у Египту прошле године, али се није применила. Ове године, неколико развијених земаља обавезало се да ће учествовати у фонду.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), земља домаћин КОП28, дали су 100 милиона долара, Немачка 100 милиона долара, Велика Британија 40 милиона фунти (око 50,6 милиона долара) и 20 милиона фунти за друге аранжмане, Јапан 10 милиона долара.

Срамотно је, пише "Глобал тајмс", што су Сједињене Државе које се јавно много залажу за борбу против климатских промена и покушавају да ту политику наметну сиромашнијим земљама издвојиле само 17,5 милиона долара.

Износ који су САД обећале је скроман у поређењу са њиховим статусом највеће светске економије и одговорношћу у решавању климатских промена коју би требало да сноси с обзиром на своје највеће кумулативне емисије угљеника у историји, што је довело до критика присутних делегата и стручњака који су поруку Вашингтона оценили као "разочаравајућу", "шокантну" и "срамотну".