Свет

Орбан писао Мишелу: Украјини ни чланство, ни новац одустаните од тога зарад нашег јединства

Европски савет мора да избегне овај контрапродуктивни сценарио зарад јединства, наше најважније предности, поручио је Орбан
Орбан писао Мишелу: Украјини ни чланство, ни новац одустаните од тога зарад нашег јединства© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Мађарски премијер Виктор Орбан затражио је да се на предстојећем самиту лидера Европске уније идуће недеље избегне доношење одлуке о почетку преговора Украјине о чланству у ЕУ.

Орбан је тај захтев изнео у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу, и навео да на самиту не треба да буде донета одлука о планираном буџету који укључује 50 милијарди евра економске подршке Кијеву.

Како преноси Ројтерс, такав став је у супротности са ставом Европске комисије, која је прошлог месеца препоручила да лидери ЕУ дају зелено светло Украјини да започне преговоре о придруживању, али за то је неопходна једногласна подршка земаља чланица.

"С поштовањем вас позивам да не тражите да Европски савет у децембру одлучује о овим питањима, јер би очигледан недостатак консензуса неизбежно довео до неуспеха. Европски савет мора да избегне овај контрапродуктивни сценарио зарад јединства, наше најважније предности", написао је Орбан у писму Мишелу.

Британска агенција наводи да је приступање ЕУ од велике важности за Украјину, у јеку сукоба са Русијом. Дипломате из земаља ЕУ које подржавају Украјину изразиле су забринутост да би недостатак договора о преговорима о чланству и финансијској помоћи на самиту био велики политички ударац Кијеву и да би то могао бити вид подршке Русији.

image