Орбан писао Мишелу: Украјини ни чланство, ни новац одустаните од тога зарад нашег јединства

Европски савет мора да избегне овај контрапродуктивни сценарио зарад јединства, наше најважније предности, поручио је Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан затражио је да се на предстојећем самиту лидера Европске уније идуће недеље избегне доношење одлуке о почетку преговора Украјине о чланству у ЕУ.

Орбан је тај захтев изнео у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу, и навео да на самиту не треба да буде донета одлука о планираном буџету који укључује 50 милијарди евра економске подршке Кијеву.

Како преноси Ројтерс, такав став је у супротности са ставом Европске комисије, која је прошлог месеца препоручила да лидери ЕУ дају зелено светло Украјини да започне преговоре о придруживању, али за то је неопходна једногласна подршка земаља чланица.

"С поштовањем вас позивам да не тражите да Европски савет у децембру одлучује о овим питањима, јер би очигледан недостатак консензуса неизбежно довео до неуспеха. Европски савет мора да избегне овај контрапродуктивни сценарио зарад јединства, наше најважније предности", написао је Орбан у писму Мишелу.

Британска агенција наводи да је приступање ЕУ од велике важности за Украјину, у јеку сукоба са Русијом. Дипломате из земаља ЕУ које подржавају Украјину изразиле су забринутост да би недостатак договора о преговорима о чланству и финансијској помоћи на самиту био велики политички ударац Кијеву и да би то могао бити вид подршке Русији.