Бивши амерички амбасадор ухапшен под оптужбом да је деценијама био агент Кубе

Ради се о једној од највећих и најдуготрајнијих инфилтрација неког страног агента у америчку владу

Бивши амерички дипломата који је служио као амбасадор у Боливији оптужен је да је радио као агент кубанске владе више од 40 година.

Некадашњи амбасадор САД у Боливији Виктор Мануел Роча (73) оптужен је да је помагао Куби у прикупљању обавештајних података против САД од 1981. године. Бивши дипломата ухапшен је прошлог петка у Мајамију након тајне операције која је трајала више од годину дана, саопштило је Министарство правде САД.

Како преноси Би-Би-Си позивајући се на судска документа, Роча је Сједињене Државе назвао "непријатељем" и тврдио да је његов рад "ојачао револуцију".

Државни тужилац Мерик Гарланд рекао је да је овај случај "једна од највећих и најдуготрајнијих инфилтрација" у америчку владу неког страног агента.

"Више од 40 година Виктор Мануел Роча је служио као агент кубанске владе и тражио је и добијао позиције у влади Сједињених Држава које би му омогућиле приступ поверљивим информацијама и могућност да утиче на спољну политику САД", рекао је Гарланд.

Рођен у Колумбији, Роча је одрастао у Њујорку и дипломирао на Јејлу, Харварду и Џорџтауну. Радио је као амерички амбасадор у Боливији од 1999. до 2002. године, и обављао је неколико владиних функција – укључујући и рад у Савету за националну безбедност – 25 година. Поред Боливије, служио је и у Аргентини, Хондурасу, Мексику и Доминиканској републици.