Европа у страху од терориста уочи Божића: Посебна пажња на исламистичке претње

У Европској унији постоји "огроман" ризик од терористичких напада током предстојећих божићних празника, а у светлу сукоба Израела и Хамаса и друштвених подела које он изазива, упозорила је комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон

Европа се суочава са "огромним ризиком од терористичких напада" током предстојећих божићних празника, као последицом рата између Израела и Хамаса, упозорила је данас комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.

"Уз рат између Израела и Хамаса, и поларизацију коју он изазива у нашем друштву, и уз предстојећу сезону празника, постоји огроман ризик од терористичких напада у Европској унији", рекла је Јохансон новинарима у Бриселу, где су се окупили министри унутрашњих послова ЕУ.

Јохансон је рекла да ће Европска комисија обезбедити додатних 30 милиона евра за јачање безбедности у рањивим областима, посебно у верским објектима.

Она је упозорила на ризик од терористичких напада у време када се истражује напад у близини Ајфелове куле у Паризу, у којем је један туриста убијен, а две особе рањене, и у време када се преиспитује ментално здравље осумњиченог, који се заклео на верност екстремистичкој организацији Исламска држава, указује АП.

"Недавно смо видели у Паризу, нажалост, видели смо то и раније", навела је Јохансон.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер рекла је да напад у Паризу показује "колико је акутна и озбиљна претња коју тренутно представља исламистички тероризам у ЕУ" и упутила саучешће Француској.

"Рат у Гази и терор Хамаса погоршавају ову ситуацију", навела је Фезер обраћајући се новинарима.

Она је додала да је разговарала о ризицима са министрима унутрашњих послова Аустрије, Белгије, Француске, Шпаније и Шведске.

"Наше безбедносне агенције веома блиско сарађују. Морамо посебно пажљиво да сада пратимо исламистичке претње и предузмемо акцију против исламистичке пропаганде заједно са суседним земљама", поручила је она.