Макрон против ЕУ: Сам свој човек у сукобу Израела и Хамаса

Француски председник својим коментарима одступа од званичног, заједничког става Европске уније, који је усаглашен на последњем самиту крајем октобра

Француски председник Емануел Макрон удаљава се од заједничке европске линије која не навија за прекид ватре између Израела и Хамаса, доводећи у питање ратни циљ Израела, пише "Дојче веле".

Његов циљ, на основу изјава са светске климатске конференције КОП28 у Дубаију, је постизање новог примирја између терористичке организације Хамас и израелске војске. 

Његови предлози, међутим, нису оставили велики утисак, чак и када је по први пут јавно довео у питање ратне циљеве Израела.

"Шта значи потпуно уништење Хамаса и да ли неко верује да је то могуће? А ако и јесте могуће, рат би онда трајао десет година", рекао је председник Француске у Дубаију.

Индиректни одговор из Јерусалима стигао је одмах. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да је наставак копнене офанзиве у Гази једини начин да се "потпуно порази" Хамас.

"Наставићемо да следимо све наше ратне циљеве", најавио је Нетанијаху за израелску телевизију.

Скретање с пута Европске уније

Француски председник својим коментарима одступа од званичног, заједничког става Европске уније, који је усаглашен на последњем самиту крајем октобра.

Шефови држава и влада позвали су тада на кратке "паузе" у борбама како би се ослободили таоци и обезбедили залихе за становништво.

На следећем самиту ЕУ који се одржава идуће недеље поново ће се разговарати о заједничком ставу Уније о блискоисточном сукобу.