"Глобал тајмс": Самит Кина-ЕУ прилика за стабилизацију односа и изградњу консензуса

У Пекингу ће 7. децембра бити одржан 24. самит Кина-ЕУ, а кинески председник Си Ђинпинг ће се састати са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен

Стабилизација и побољшање односа Кине и ЕУ од кључног су интереса за обе стране, а оне морају да истраже аспекте сарадње, управљају разликама и унапређују размену, рекли су кинески стручњаци уочи самита Кина-ЕУ који ће бити одржан у Пекингу 7. и 8. децембра.

У контексту регионалних сукоба и глобалног економског пада, и са све више земаља тзв. Глобалног југа које показују тенденцију ка дипломатској аутономији, Европа не би требало да пропусти прилику да ојача сарадњу са Кином и донесе изборе који су у складу са сопственим стратешким интересима, пише кинески "Глобал тајмс".

Током састанка са дипломатама из делегације ЕУ у Кини и земаља чланица ЕУ у понедељак, кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да се 2023. обележава 20. годишњица успостављања Свеобухватног стратешког партнерства Кина-ЕУ.

Према његовим речима, лидери двеју страна ће разговарати о стратешким и глобалним питањима и показаће правац и извући нацрт за билатералне односе и јачање поверења и подстицај билатералним односима.

Две стране треба да уложе заједничке напоре како би осигурале успех самита и подигле односе Кине и ЕУ на нови ниво са новим перспективама.

Ако Кина и Европа изаберу дијалог и сарадњу, таборска конфронтација се неће формирати; ако Кина и Европа изаберу мир и стабилност, нови Хладни рат неће бити запаљен; ако Кина и Европа изаберу отвореност и сарадњу на коју сви добијају, биће наде за глобални развој и просперитет, рекао је Ванг Ји.

У Пекингу ће 7. децембра бити одржан 24. самит Кина-ЕУ, а кинески председник Си Ђинпинг ће се састати са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Пекинг и Брисел су наставили са састанцима на високом нивоу од краја 2022. и задржали замах ангажовања пошто су посетили лидери и званичници земаља укључујући Немачку, Француску и Шпанију, као и из Европског савета и Европске комисије посетили Кину.

Кинески премијер Ли Ћијанг такође је посетио Немачку и Француску у јуну.

У међувремену, дијалог Кине и ЕУ на високом нивоу у областима животне средине и климе, дигиталне технологије, економије, трговине и стратегије су успешно одржани, а консултације у различитим областима су напредовале.

"Након састанка на највишем нивоу у Сан Франциску који је промовисао детант између Кине и САД, самит Кина-ЕУ, који симболизује потпуну обнову комуникације биће прилика да се односи две стране опораве и стабилизују", рекао је истраживач на Кинеском институту за савремене међународне односе Сун Кећин.

Међународна заједница у последњих неколико година све више доводи у питање политичку процену и економски капацитет западних друштава, а земље тзв. Глобалног југа све више показују тенденцију ка дипломатској аутономији. ЕУ је потребан нови одговор на ове нове трендове, рекао је научни сарадник Института за студије светског развоја, Центра за развојна истраживања Државног савета Сун Пејсонг.

Европа, суочена са изазовима рецесије и инфлације, не би требало да пропусти ову прилику да ојача сарадњу са Кином, додао је он.

Експерти, међутим, сматрају и да упркос укупном позитивном тону, од самита не треба очекивати превише, јер Европа и даље има негативну перцепцију Кине, у смислу њеног политичког система, идеологије, па чак и економије.

Неки европски медији навели су да остаје нејасно да ли ће обе стране моћи да издају заједничко саопштење након разговора.

Ипак, разлике између Кине и Европе још нису сасвим непремостиве. Иако постоји конкуренција, ту су и аспекти у којима Кина и Европа могу да раде заједно, као што су климатске промене, регионални сукоби, економски и трговински односи, образовање и међуљудска размена, каже Сун Кећин.