Тајни састанак у Сенату постао буре барута: Од помоћи Украјини ни трага ни гласа

Осим што је изостао најављени говор Зеленског, сенатори су се посвађали иза затворених врата

Састанак иза затворених врата у Сенату о додатном буџету и помоћи Украјини и Израелу претворио се у бурну расправу републиканаца и демократа који су се посвађали у вези са тим да ли би у нови пакет требало укључити и строжу политику о мигрантима.

Такође, иако је било најављено, украјински председник Владимир Зеленски није се обратио видео-позивом, а сенаторима није дато објашњење зашто је његов говор напрасно отказан.

Републикански сенатори су рекли да неће гласати за додатни буџет вредан више од 100 милијарди долара, ако он не подразумева и промене у политици на границама.

Како преноси Си-Ен-Ен, лидер већине у Сенату Чак Шумер је рекао да је вођа мањине Џејмс Ленкфорд тражио да се питање о безбедности граница узме као кључно, а не питање о Украјини.

Према речима Шумера, један од републиканаца је викао на једног од генерала који су учествовали на састанку и питао га зашто војска није отишла на границу.

Поједини републикански сенатори су напустили састанак уз речи да је у питању губљење времена.

Републикански сенатор из Канзаса Роџер Маршал рекао је да демократе нису хтеле ни да разговарају о њиховом захтеву.

"Не можемо да контролишемо Путина, нити да контролишемо шта ће Зеленски да урадили или не, али можемо да контролишемо нашу јужну границу. Зато хајде да контролишемо ствари на које можемо да утичемо", поручио је Маршал.

План је да се данас настави са процедуралним гласањем о додатном пакету који је председник САД Џозеф Бајден затражио, иако су републиканци рекли да неће гласати за њега.

Сенатор демократа из Вирџиније Марк Ворнер рекао је да су узавреле страсти на састанку, али да је "тренутак историјски".

"Процене обавештајних служби већ месецима говоре да Путин мисли да може да буде стрпљивији од Запада и Америке. Оно што не разумем од појединих мојих пријатеља јесте да ли смо вољни да докажемо да је у праву. Историјске последице напуштања Украјине у овом тренутку прогањале би ову земљу деценијама. Ко би икада поново веровао у наше савезе", упитао је он.

Представнички дом, у којем већину имају републиканци, гласао је за подршку Тел Авиву, али је Сенат, који је под контролом демократа, блокирао иницијативу.

Бајден је изјавио да неће потписати нацрт закона о додели помоћи Израелу без Украјине ако Конгрес одобри такав документ, док републиканци у Представничком дому инсистирају на одвојеном разматрању подршке Кијеву.

Из Беле куће су упозорили да, осим времена, понестаје и новца за помоћ Украјини.

"Глас против подршке Украјини је глас за побољшање стратешке позиције Путина", рекао је Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Директорка Канцеларије за управљање и буџет Шаланда Јанг је упозорила председника Представничког дома Мајка Џонсона да ће прекид дотока америчког оружја и опреме утицати на Украјину на бојном пољу.

"Не само да ће угрозити успехе које је Украјина остварила, него ће повећати вероватноћу руских војних победа", рекла је она.

Амбасадорка Украјине у САД Оксана Маркарова је замолила посланике да не напуштају Украјину.

"Након што смо толико тога освојили, сада не можемо да изгубимо. Сви се молимо и надамо се додатној подршци америчког народа", рекла је она.

Америчка администрација је признала да раније издвојени новац понестаје, стога се и пакети наоружања који се шаљу Кијеву смањују. Почетком новембра Бела кућа је саопштила да је Вашингтон потрошио 96 одсто свих средстава издвојених за подршку Кијеву од почетка руске специјалне операције.

Уколико Конгрес сада не успе да се договори о помоћи Украјини, то ће се догодити након празника који почињу 14. децембра за конгресмене и 15. децембра за сенаторе. Представнички дом наставиће са радом 9. јануара, а Сенат 8. јануара.