Свет

Фидес предао иницијативу: Мађарска да не подржи придруживање Украјине ЕУ

Званичници из Будимпеште су још раније рекли да се противе уласку Украјине у Европску унију по скраћеном поступку, али је сада поднета иницијатива да то буде и званичан став мађарске владе
Фидес предао иницијативу: Мађарска да не подржи придруживање Украјине ЕУ© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Владајућа мађарска странка Фидес поднела је парламенту резолуцију којом позива владу да не подржи почетак преговора о придруживању Украјине са ЕУ.

До ових потеза долази у тренутку када мађарски премијер Виктор Орбан појачава притисак на Брисел, уочи кључног самита ЕУ следеће недеље на коме треба да се расправља ово питање, преноси Ројтерс.

Његова владајућа странка је поручила да почетак приступних преговора са Украјином треба да буде заснован на консензусу међу државама чланицама и да "услови за то данас не постоје".

Министар спољних послова Петер Сијарто је раније саопштио на Фејсбуку да је став Мађарске о питању почетка преговора о придруживању Украјине са ЕУ пажљиво размотрен и добро утемељен, "без намера да уцењује, а камоли да се поиграва", преноси МТИ.

"Мађарски народ, парламент и влада још не виде никакве предности за почетак превремених преговора о придруживању са Украјином. Како је земља 'веома далеко' од тога да буде спремна за такве разговоре, стратешко партнерство би било много адекватније", навео је Сијарто у саопштењу у уторак.

image