Вапај сарадника Зеленског: Ако нам САД не дају паре, постоји "велики ризик" да изгубимо

Амерички Конгрес подељен по питању слања помоћи Украјини, а Андреј Јермак тражи још средстава за Кијев

Шеф кабинета председника Владимира Зеленског Андреј Јермак признао је да постоји "велики ризик" да Украјина изгуби сукоб са Русијом уколико Конгрес САД не одобри више средстава за подршку Кијеву.

Републикански посланици поручили су да неће одобрити више од 100 милијарди долара помоћи Украјину, осим ако демократе не направе компромис у питању безбедности границе са Мексиком. Председник Џозеф Бајден упозорио је да би било "апсолутно лудило" да се САД не договоре о новом пакету помоћи Украјини.

Јермак је у говору пред Америчким институтом за мир позвао Вашингтон да пошаље Кијеву још више средстава како би Украјина могла да "наноси губитке руским снагама у односу 1:10" и на крају порази Русију.

Он је, међутим, признао да би чак и кашњење у пружању америчке помоћи могло да представља изазов за Кијев. То би нам онемогућило "наставак ослобађања" и представљало би "велики ризик да се изгуби овај рат", рекао је Јермак на лошем енглеском и додао да је помоћ Украјини да победи Русију од стратешког значаја за САД и њихове савезнике.

Шеф кабинета Зеленског је наводно промовисао такозвану "формулу мира" коју је први изнео украјински председник прошле године и која укључује пуну контролу Кијева над свим територијама које је држао пре 2014. године, док би Русија платила ратну одштету и одговарала пред међународним трибуналом. Москва је ове захтеве одбацила као нереалне.