Лидери Г7: Наставићемо да подржавамо Украјину, помажемо Газу и бринемо око Тајвана

Лидери Групе седам најразвијенијих земаља света поручили су после онлајн самита да ће радити на суочавању са глобалним изазовима и обликовању боље будућности

Земље Г7 поручиле су да ће радити на стварању боље будућности за све као и да ће наставити да подржавају Украјину и траже начине да помогну Кијеву да добије одштету од Русије.

"Под председавањем Италије наставићемо да пружамо подршку Украјини и радићемо на решавању других криза. Промовишемо обострано корисну сарадњу са земљама у развоју и земљама са економијама у транзицији, посебно у Африци", наводи се у саопштењу објављеном на сајтовима министарстава спољних послова Групе седам.

Украјина

"Истражићемо све начине да помогнемо Украјини да добије одштету од Русије у складу са нашим правним системима и међународним правом. Поручујемо нашим министрима да наставе да раде на овом питању до нашег следећег састанка", навели су званичници.

Представници Г7 су најавили и интензивне напоре у борби против наводног заобилажења санкција наметнутих Русији. "Појачаћемо наше напоре у борби против избегавања наших санкција и контроле извоза... Посвећени смо јачању усклађености и јачању политике горње цене руске нафте, укључујући увођење санкција против оних који избегавају ове мере", навели су лидери који су обећали да ће санкционисати и оне који помажу Москви да набави опрему, машине и кључне ресурсе.

Земље Г7 су такође навеле да ће наставити да предузимају мере против субјеката трећих земаља који пружају материјалну подршку Русији, укључујући увођење додатних мера против ентитета у трећим земљама.

Блиски исток

Када је реч о Блиском истоку, Г7 је осудио напад Хамаса и нагласио право Израела да се брани "у складу са међународним правом". С тим у вези, осудили су "пораст насиља екстремистичких насељеника над Палестинцима, које подрива безбедност и стабилност на Западној обали и угрожава изгледе за трајни мир".

Земље Г7 су нагласиле да су од почетка сукоба у Појасу Газе издвојиле више од 600 милиона долара за хуманитарну помоћ Палестинцима и позвале међународну заједницу да уради исто.

"Израелци и Палестинци имају једнако право да живе у сигурности, достојанству и миру. Посвећени смо блиској сарадњи са партнерима како бисмо помогли у стварању услова за одржива дугорочна решења за Газу. Такође морамо да видимо повратак ширем мировном процесу. Остајемо посвећени палестинској држави као делу решења две државе које омогућава и Израелцима и Палестинцима да живе у праведном, трајном и безбедном миру", наводе из Г7.

Тајван

Земље Г7 нагласиле су и важност мира и стабилности у Тајванском мореузу нагласивши да се "снажно противе једностраним покушајима да се силом промени статус кво у вези са Тајваном".

"Поново потврђујемо важност мира и стабилности широм Тајванског мореуза као од суштинског значаја за безбедност и просперитет међународне заједнице. Нема промена у ставовима земаља Г7 о Тајвану, укључујући наведену политику 'једне Кине'", наводи се у саопштењу.

Земље Г7 су истовремено озбиљно забринуте због ситуације у Источном и Јужном кинеском мору и оштро се противе "сваким једностраним покушајима да се промени статус кво силом или принудом".