Ројтерс: Израел одговоран за убиство и рањавање новинара у Либану

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 62. дан

Рат Израела и Хамаса избио је пре тачно два месеца, а израелске снаге (ИДФ) су након краткотрајног прекида ватре наставиле са копненим операцијама у Појасу Газе.

ИДФ сада спроводи акције и у јужном делу Газе, као и у околини избегличког кампа Џабалија.

У борбама је до сада погинуло око 1.350 Израелаца и преко 16.000 Палестинаца, од којих су већина жене и деца.

Најмање 43.616 људи је повређено, а најмање 7.600 се води као нестало.

7. дец 2023 • 20:54

Ројтерс: Нашег новинара 13. октобра убио је израелски тенк у Либану

Посада израелског тенка убила је новинара Ројтерса и ранила шест новинара у Либану 13. октобра, испаливши две гранате у брзом низу из Израела док су новинари снимали прекогранично гранатирање, показала је истрага Ројтерса.

У два удара убијен је Ројтерсов фото репортер Исам Абдалах (37) и тешко рањен фотограф агенције Франс прес (АФП) Кристина Аси (28), нешто више од километра од израелске границе у близини либанског села Алма ал Шаб.

Ројтерс је разговарао са више од 30 владиних и безбедносних званичника, војних стручњака, форензичких истражитеља, адвоката, медицинара и сведока како би саставили детаљан извештај о инциденту.

Британска новинска агенција је прегледала сате видео снимака осам медија у том подручју у то време и стотине фотографија пре и после напада, укључујући сателитске снимке високе резолуције.

У оквиру своје истраге, Ројтерс је прикупио и добио доказе са лица места, укључујући гелере на тлу и у Ројтерсовом аутомобилу, три панцирне јакне, камеру, статив и велики комад метала.

Блинкен: Израел мора учинити више да заштити цивиле у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је данас телефоном са израелским министром за стратешка питања Роном Дермером и поручио му да Израел треба да учини више да заштити цивиле у својој офанзиви на јужну Газу.

Блинкен је од Дермера затражио да омогући испоруку више хуманитарне помоћи у Гази и поздравио одлуку Израела да дозволи више горива у густо насељеној енклави, преноси Ројтерс.

"Одлука израелског ратног кабинета у среду увече да допусти испоруку више горива у Газу је добра, али Израел треба да учини више да заштити цивиле", рекао је Блинкен.

Израел и Хамас нису близу постизања договора о новом прекиду ватре

Бела кућа је саопштила вечерас да Израел и Хамас нису близу постизању новог договора о хуманитарном примирју, након што се сукоб обновио прошлог петка, јавља Ројтерс.

Министарство здравља Газе: За 24 сата у Гази погинуло 350 особа, рањено 900

Портпарол Министарства здравља Газе Ашраф Ал-Кудра изјавио је данас на конференцији за новинаре да је 350 мртвих и 900 повређених стигло у болнице у Гази током протекла 24 сата.

Он је рекао да је од почетка рата у Гази број погинулих порастао на 17.177, а број повређених на 46.000.

"Израелске снаге намерно гађају кола хитне помоћи и екипе цивилне одбране. Суочавамо се са потешкоћама у пребројавању мртвих и рањених због непрекидног бомбардовања и пресецања комуникација", навео је Ал-Кудра, преноси "НБЦ њуз".

Он је нагласио да је "мање од један одсто од укупног броја рањених у агресији напустило прелаз Рафа ради лечења у иностранству, а попуњеност болница у Гази достигла је 206 одсто".

Син израелског министра Гадија Ајзенкота убијен у борбама у Појасу Газе

Син израелског министра без портфеља и бившег начелника војске Гадија Ајзенкота, убијен је у борбама у Појасу Газе, изјавио је данас лидер Партије националног јединства Бени Ганц.

Опширније у засебној вести.

На интернету круже снимци Палестинаца скинутих у доњи веш, опколио их ИДФ

Неколико видео снимака из Газе, који су се појавили на друштвеним медијима претходних сати, приказују како су израелске одбрамбене снаге опколиле десетине Палестинаца који су само у доњем вешу.

Јеврејски медији преносе да се вероватно ради о припадницима Хамаса, који су се предали израелским трупама у кампу Џабалија и осталим деловима на северу Појаса.

"Тајмс оф Израел" наводи да се млади Палестинци виде како су остављени само у доњем вешу, са повезом преко очију и завезаних руку иза леђа.

На једном клипу, види се како се група њих превози војним возилом ИДФ.
Из ИДФ нису засад коментарисали очигледно велико хапшење, а палестински амбасадор у Лондону Хусам Зомлот критиковао је оштро израелске медије што су приказале снимке масовног хапшења палестинских мушкараца, наводи "Ал Џазира".

Катарска медијска кућа да су ухапшени одведени из школа под покровитељством Уједињених нација, у којима су потражили склониште на северу Газе.
"Израелски медији нису приказали масовна убиства палестинске деце и невиних цивила, а ни масовно уништавање Газе", навео је Зомлот на платформи "Икс", преноси Танјуг.

Он је додао да се израелски медији, међутим, не устручавају да прикажу, како је навео, "дивљачке фотографије окупационих снага како приводе и скидају цивиле које су извукли из склоништа УН у Гази".

Раиси у разговору са Путином оптужио Израел за геноцид над Палестинцима

Ирански председник Ебрахим Раиси данас је, у разговору у Москви са руским председником Владимиром Путином, оптужио Запад и САД да подржавају, како тврди, "геноцид" над Палестинцима у Појасу Газе који спроводи Израел.

Путин је рекао да је веома важно разговарати о ситуацији на Блиском истоку, посебно на палестинским територијама, пренео је Ројтерс.
Раиси је оптужио Израел и за злочине против човечности над Палестинцима у Појасу Газе.

Председника Ирана је рекао да је потребно да се што је пре могуће оконча израелско бомбардовање Појаса Газе, као и да је потребно хитно наћи решење за тај сукоб.

Раиси је изразио жаљење због тога што, како је навео, међународне организације нису показале ефикасност у решавању израелско-палестинског сукоба.
Ројтерс наводи да Иран подржава палестинску милитантну групу Хамас која влада Појасом Газе, а да Русија има односе са свим кључним актерима на Блиском истоку, укључујући Хамас и Израел.

Израел донедавно притвореном палестинском тинејџеру до даљег брани школовање

Израел је саопштио данас да недавно пуштени палестински тинејџер, који је био међу најмлађим затвореницима, не може да се врати у бившу школу у Јерусалиму најмање до средине јануара, јер мора да прође пробни школски притвор.

Ахмад Салајме (14) је по кратком поступку пуштен из притвора, заједно са десетинама других палестинских тинејџера током примирја од 24. новембра до 1. децембра, пренео је Ројтерс.

Његова породица види у забрани кршење његових права и подсећање на то како функционише израелска контрола над Палестинцима у Јерусалиму.

Агенција напомиње да је Салајме ухапшен у јулу, а полиција га је привела због бацања камења, тешких телесних повреда и причињене материјалне штете, када је и оптужен за тероризам, јер је наводно напао Израелце из политичких разлога.
Дечак је пориче да је починио било какву неправду.

Салајме је након недељу дана опоравка код куће, желео је да настави школовање, али онда му је школа обавестила оца да његов повратак спречавају израелске власти.

"Тужан сам јер не могу да видим своје пријатеље и изостајем са наставе, па ћу можда морати да поновим школску годину", рекао је Салејме.

Израелско министарство образовања саопштило је да ће Салејме бити задржан у школи најмање до 10. јануара, то јест до краја зимског распуста, који почиње 23. децембра.

"Ђаци који буду пуштени као затвореници неће учити у оквиру образовног система и биће редовно у пратњи службеника за условни рад", наводи се у саопштењу израелског надлежног министарства.

Сваки сличан случај потом ће бити подвргнут стручној процени, како би било утврђено да ли је прикладно да такви ученици наставе са школовањем.

Салајме је рекао да жели да буде врхунски студент "како би могао да постане адвокат и користи својој земљи".

Белгија ће забранити улазак насилним израелским насељеницима са Западне обале

Белгија ће забранити улазак израелским насељеницима са окупиране Западне обале умешаним у насиље над Палестинцима, изјавила је данас потпредседница белгијске владе Петра Де Сатер.

Оне је казала да ће предложити да се Белгија заложи за забрану путовања насилним насељеницима Западне обале широм Европске уније, пренео је Ројтерс.

Агенција напомиње да је ЕУ осудила пораст насиља међу насељеницима од напада Хамаса на Израел 7. октобра, а ове недеље су Сједињене Америчке Државе почеле да уводе забране издавања виза за особе оптужене да су умешане у то.

Белгијски премијер Александар Де Кру у среду је рекао да ће Белгија радити са САД на санкцијама против појединаца који угрожавају мир на Западној обали.
Ројтерс подсећа да је од блискоисточног рата 1967. године, Израел окупирао Западну обалу, коју Палестинци желе као језгро независне државе.

Тамо су изграђена јеврејска насеља која већина земаља сматра нелегалним, што Израел оспорава наводећи историјске и библијске везе с том облашћу.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је ове недеље да нико, изузев владе, нема право да користи насилне методе и да је Израел предузео неке кораке, попут административног притвора, да такве људе сматра одговорним за насиље на Западној обали.

Аустрија наставља да испоручује помоћ Палестинцима

Аустрија је саопштила данас да ће прекинути обуставу помоћи Палестинцима, након што провером није утврђено да се средства користе за финансирање или промоцију тероризма.

Министарство спољних послова Аустрије навело је да нема назнака да су аустријски развојни пројекти које финансира Аустријска развојна агенција (АДА) злоупотребљавани за финансирање или промоцију тероризма или за ширење антисемитског садржаја, објавио је "Гардијан".

Ревидирано је девет пројеката које финансира Аустрија, у укупној вредности од 17,5 милиона евра, наводи се у саопштењу.

Убрзо након што је Аустрија 9. октобра објавила да замрзава помоћ до ревизије, Немачка је саопштила да такође разматра помоћ Палестинцима.

ЕУ је наредила сопствену ревизију и саопштила прошлог месеца да нема доказа да средства од помоћи иду Хамасу и да ће се помоћ наставити.

Уједињени Арапски Емирати поднели Савету безбедности УН нацрт резолуције о прекиду ватре

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) су Савету безбедности УН поднели нацрт резолуције којом се захтева хитан прекид ватре у појасу Газе из хуманитарних разлога, објавио је на платформи Икс министар спољних послова УАЕ Абдулах бин Зајед, пренеле су "РИА Новости".

Ројтерс: Израел одговоран за убиство и рањавање новинара у Либану

Ројтерсова истрага је открила да је израелска посада у тенковима убила новинара Исама Абдалу и ранила још шест новинара у Либану 13. октобра испаливши две гранате из Израела док су снимали гранатирање преко границе са удаљеног места.

У израелском ракетирању јужног Либана повређено је још шест новинара, укључујући новинаре Ројтерса, Ал Џазире и агенције Франс прес.

Ројтерс је разговарао са више од 30 владиних и безбедносних званичника, војних стручњака, форензичких истражитеља, адвоката, медицинара и сведока како би саставили детаљан извештај о инциденту. 

Новинска агенција је прегледала сате видео снимака осам медија у том подручју у то време и стотине фотографија пре и после напада, укључујући сателитске снимке високе резолуције.

У оквиру своје истраге, Ројтерс је такође прикупио и добио доказе са лица места, укључујући гелере на тлу и уграђене у Ројтерсов аутомобил, три панцирне јакне, камеру, статив и велики комад метала.

Светска организација за заштиту људских права Амнести интернешенал и невладина организација која надзире стање људских права Хјуман рајтс воч осудиле су данас убиство новинара Ројтерса и рањавање још шест њих.

Амнести интернешенел је саопштио да су израелски напади у којима је 13. октобра убијен новинар Ројтерса Исам Абдалах и повређено још шест његових колега на југу Либана вероватно директан напад на цивиле који мора да буде истражен као ратни злочин, пренео је Ројтерс.

Хјуман рајтс воч је навео да су два израелска напада била "очигледно намерни напад на цивиле и самим тим ратни злочин".

Борељ подржао позив Гутереша да СБ интервенише поводом рата у Гази

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ подржао је позив који је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упутио Савету безбедности, да интервенише поводом рата у Гази.

У објави на платформи Икс, он је апеловао на "чланице Савета безбедности УН и истомишљенике из ЕУ" да подрже позив генералног секретара, пренео је бриселски портал "Политико".

Борељ је, такође, критиковао израелске насељенике на окупираној Западној обали због рушења палестинске школе изграђене средствима ЕУ, назвавши то "кршењем међународног права" и додајући да "насиље насељеника над палестинским заједницама мора престати".

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је јуче Савет безбедности УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе "може да погорша постојеће претње међународном миру и безбедности".

Израелска војска: Хамас лансира ракете из хуманитарних зона у Гази

Израелска војска тврди да је Хамас лансирао ракете из хуманитарних зона у Гази на израелске цивиле.

"Јуче, у 15:59, терористи Хамаса испалили су 12 ракета на израелске цивиле у граду Бершеба на југу Израела. Ракете су лансиране недалеко од шатора са цивилима векуисаних из Газе у Рафу, на југу Појаса Газе, и поред објеката Уједињених нација", тврди израелска војска.

Такође се наводи да је "јуче у 12:52 Хамас лансирао ракету из унутрашњости хуманитарне зоне. Ракета је промашила, доводеćи многе цивиле у Гази у опасност", преноси "Тајмс оф Израел".

Хамас давао Израелу информације о Исламском џихаду као део обмане

Као део дугорочних планова обмане, како би уверио Израелце да не жели сукоб, Хамас им је дао обавештајне податке о Исламском џихаду, другој терористичкој организацији у Гази, јавља "Вашингтон пост".

"Хамас је обезбедио обавештајне податке Израелу о Исламском џихаду како би појачали утисак да су заинтересовани за сарадњу", изјавио је неименовани израелски безбедносни званичник за тај лист.

Како преноси "Тајмс оф Израел", сарадња је наводно настала током мајске операције "Чувар зидова", односно сукоба Израела и Палестинског исламског џихада.

Хамас није учестовао у борбама и након тога је уочио повећане економске подстицаје, што је навело израелске званичнике да верују да та организација није заинтересована за сукоб.

То је омогућио Хамасу да изведе напад на Израел 7. октобра.