Свет

Поборници неонацистичке идеологије у трупама украјинске војске

На питање због чега користе нацистички поздрав, тетовирају свастике, каче слике маршева СС трупа, одговарају да само провоцирају Русе
Поборници неонацистичке идеологије у трупама украјинске војскеwww.globallookpress.com © © Vlad Karkov

Западни медији који су извештавали о уласку украјинских трупа у Херсон, пропустили су да пренесу да су друштвене мреже преплавиле фотографије "победничког славља" војника са уочљивим нацистичким симболима, констатује портал "Ишгал" додајући да је то постало правило.

Портал је, полазећи од слика из Херсона, интервјуисао припаднике неколико организација за које наводе да јавно промовишу бели супремационизам, нацистичку идеологију, распирују мржњу према мањинама, ЛГБТ популацији.

Већина окупља добровољце за фронт, готово сви су званични део украјинских оружаних снага, а интервјуисани припадници листом одбијају да кажу за себе да су нео-нацисти. Поједини коментаришу да је то "руска пропаганда", али суочени са питањима због чега цитирају Хитлера, подижу руку у знак поздрава или цртају кукасте крстове, одговарају да "тролују Русе".

Из свега што је изнето у тексту, од разговора са члановима оваквих организација, до описа материјала који каче на друштвене мреже и њихових акција, јасно је да ту постоји много дубља веза од пуке потребе да се провоцирају Руси.

Пред камерама националиста, у срцу нео-нациста

Велике медијске куће које су у годинама пре руско-украјинског конфликта осуђивале украјински ултранационализам и идеологију белих супремациониста коју гаје, с почетком сукоба заборавиле су своје претходне извештаје.

Некада у западни медијима критиковани "Азов", у извештају Дојче велеа "рехабилитован" је уз објашњење да је пук који је настао из "контроверзног десничарског, екстремистичког добровољачког батаљона … сада део украјинске националне гарде, која одговара Министарству унутрашњих послова", као да су тиме избрисани његови дубоки нео-нацистички корени.

Портал констатује да су им сви припадници "Азова" које су интервјуисали рекли да нису неонацисти, да је њихово руководство очишћено од нацистичких елемената, али "сви азовци које смо интервјуисали за овај чланак отворено су изложили нацистичке симболе и изражавали беле супремационистичке ставове".

"Подржавам традиционалне вредности и обнову беле Европе. Погледајте Америку. Злочин је бити бео. Погледајте 'Блек лајвс метерс' ", изнео је део свог животног мотоа Дмитриј, двадесетчетворогодишњи азовац.

"Азов" је основан 2014. године као добровoљна милиција коју је предводио Андреј Билецки током рата у Донбасу. Осим по неонацистичкој идеологији, убрзо су постали контроверзни због насилних напада на мањине, феминисткиње и ЛГБТ популацију, пише портал.

 

Чувари темеља украјинске државности и љубитељи маршева СС трупа 

"Кичма" специјалних јединица "Азова", према речима самих њених припадника, је "Сентурија", коју води Игор Михајленко, десна рука Билецког, а која обезбеђује добровољце за фронт.

Себе описују као организацију која се базира на темељима "украјинске државности и европских традиција". На свом Телеграм каналу поделили су своја запажања да је "тероризам резултат западно-европске мултикултуралне политике", док је један од командира "Сентурије" Виталиј Авраменко владу Зеленског назвао "јеврејском".

Члан "Сентурије" Марко, који је организацији пришао као тинејџер, испричао је за портал да је најбоља идеологија за Украјинце национализам.

"Наша земља, језик, традиција и обичаји били су уништавани од непријатеља у највећем делу наше историје и сада руски окупатори покушавају поново да збришу украјинску нацију са лица земље. Никада нећемо заборавити како је Русија покушала да уништи нашу нацију и осветићемо се за сваку кап проливене украјинске крви", каже Марко.

Позирајући испред нацистичке заставе на зиду своје бараке, Марко уверава новинаре да је то само да би "нервирао Русе" јер их стално зову нацистима. Расистички, мизогини и хомофобни материјали које качи на свој Инстаграм налог, констатује се у тексту, могли би напунити читав један манифест.  

Као ни Марко, који носи мајицу са натписом "Бела моћ широм света", ни Александар, који на друштвене мреже повремено качи фотографије како салутира попут нациста, себе не сматра нео-нацистом. Његов херој је Дилан Руф, који је убио деветоро људи у цркви у већински црначкој Јужној Каролини 2015. године.

"Он је човек који воли своју земљу. Црнци чине злочине против његове државе и ти злочини остају некажњени. Он је херој", сматра Александар (24) и додаје да је његово "кодно име" у војсци управо име његовог америчког хероја Дилана Руфа, осуђеног на смртну казну у САД.

Са корисничким именом "SSGalizien" (14. СС гренадирска дивизија или 1.украјинска) на Инстаграму ни Антон Радко (32), ММА борац и члан "Сентурије", не сматра себе неонацистом.

Радко је "лице са насловнице", будући да се појављује на званичним видео материјалима, билбордима, плакатима "Азова". Он је и доказ лажности тврдње да је руководство "Азова" очишћено од неонациста, будући да њихов "манекен" на готово дневом нивоу објављује нацистичке материјале, од историјских слика из тог доба, преко застава и маршева СС пукова, до одабраних нацистичких цитата.

Групе попут "Азова" или "Сентуријине" Полтавске дивизије окупљају и добровољце из западних земаља, иако није познато колики број њих је дошао да се бори раме уз раме с Украјинцима.

 

У посети америчком Конгресу

 

Амерички Конгрес донео је одлуку да "Азов" не може да прима "наоружање, обуку или било какву другу помоћ". Ипак, према извештају из 2021. припаднике "Сентурије" обучавали су инструктори из западних земаља.

До азоваца стиже и америчка помоћ у наоружању, будући да се често фотографишу са оружјем које су Украјини обезбедили западни савезници.

Новац се прикупља и путем "Пеј пала", а када је овај сервис проширио своје услуге како би Украјинци лакше могли да прикупљају донације из иностранства, готово сваки азовац који има налог на друштвеним мрежама искористио је ту могућност.

Делегација "Азова" у септембру је посетила Вашингтон и према извештајима састали су се са више од 50 чланова Конгреса. Григориј Купарашвили, један од суоснивача, рекао је да чак постоји могућност укидања забрана на америчку помоћ овој организацији.

Тренутно је непознато колико људи броји пук "Азов", али будући да постоји стална широко распрострањена иницијатива за регрутацију, те бројке вероватно расту.

 

Борци који нисте беле пути – вратите се кући

 

Део оружаних снага Украјине званично је постала и "Карпатска Сеч", добровољачки батаљон који је оформила ултранационалистичка странка Слобода 2014. године. Ова милитантна група има значајан број страних добровољаца у својим редовима.

За њих се констатује да су од почетка конфликта, утихнули са изражавањем неонацистичке идеологије.

Бележи се сведочење једног од страних добровољаца из Јужне Америке, који је желео да остане у Украјини након завршетка сукоба, али му је један од командира "Карпатске Сечи" рекао да добровољци који нису беле пути "треба да се врате кући" јер "Европа треба да остане бела".

Он је објаснио страном добровољцу да "зато шаљемо жито и храну у Африку – да не би нагрнули у Европу и покушали да живе овде".

 

Вук длаку мења…

 

Иако је незадовољство украјинским руководством ублажено, ултранационалистичка и неонацистичка идеологија коју промовише "Десни сектор" остала је непромењена. Украјински добровољачки корпус (ДУК), милитантно крило "Десног сектора", такође је званични део оружаних снага Украјине.

Организације за заштиту људских права забележиле су многе насилне, расистичке нападе припадника "Десног сектора" уз напомену да су неке општине користиле чланове крајње десних група као народну милицију. 

ДУК чине борбене, резервне и оперативне јединице, центри за обуку, локалне базе за обуку…, а нови припадници се активно регрутују.

Као и у случају "Азова" и у ДУК-у наглашавају да је могуће да се припадници украјинске војске пребаце у њихов добровољачки корпус.

 

Нацистичко братство и јединство

 

Запамћени по свом маршу против мађарске мањине из 2017. године улицама Ужгорода и неким од најбруталнијих напада на мањине, још једна група под именом "Карпатска Сеч", активно се бори на руско-украјинском фронту. Организација описује једну од својих активности као "патроле у борби против етничких злочина".

Како се рат наставља, расте и број милитантних десничарских група.

Једна од њих је "Руски добровољачки корпус", састављен од Руса десничара који се боре против Русије на страни Украјине. Један од бораца овог корпуса, који се новинарима представио као Иља, такође с поносом носи СС ознаке и радо пригрљује неонацистичке пароле.

Ту је и "Нордсторм", чији је оснивач Летонац, некадашњи припадник "Сентурије" који се хвали да су радикалнији од "мајке фирме" из Украјине. Белих супремациониста има и у пуку који окупља добровољце из Белорусије.

image