Свет

Израелска војска: Новинар Ројтерса убијен 13. октобра у зони активних борби

Истрага Ројтерса открила је да је посада израелског тенка убила сниматеља Абдалаха (37) испаљивањем две гранате из Израела док су новинари снимали прекогранично гранатирање
Израелска војска: Новинар Ројтерса убијен 13. октобра у зони активних борби© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair, File

Израелска војска саопштила је данас, одговарајући на резултате истраге Ројтерса којом је утврђено да су израелске снаге убиле извештача те новинске агенције у јужном Либану 13. октобра, да се инцидент догодио у зони активних борби и да се испитује.

Израелска војска није директно разматрала погибију новинара Исама Абдалаха, наводи британска агенција.

Израелска војска напомиње да су 13. октобра борци либанског Хезболаха извршили прекогранични напад, а да су израелске снаге отвориле ватру да би наводно спречиле "оружану инфилтрацију".

Војска наводи да је Хезболах тога дана извршио напад на више циљева унутар израелске територије дуж либанске границе и да је испалио и противтенковску ракету која је погодила граничну ограду код села Ханита и да се због тога, како се истиче, појавила забринутост да постоји могућност да се милитанти инфилтрирају на територију Израела.

Истиче се да је војска, као одговор, употребила артиљеријску и тенковску ватру да спречи инфилтрацију.

Војска је саопштила да разматра убиство новинара Ројтерса које се догодило на том подручју које се налази у зони активних борби.

Истрага Ројтерса открила је да је посада израелског тенка убила сниматеља Абдалаха (37) и ранила шест новинара испаљивањем две гранате из Израела док су новинари снимали прекогранично гранатирање. У том нападу тешко је рањена сниматељка Агенције Франс прес (АФП) Кристина Аси (28) на километар од израелске границе у близини либанског села Алма ал-Чаб, преноси Танјуг.

image