Израелска војска: Новинар Ројтерса убијен 13. октобра у зони активних борби

Истрага Ројтерса открила је да је посада израелског тенка убила сниматеља Абдалаха (37) испаљивањем две гранате из Израела док су новинари снимали прекогранично гранатирање

Израелска војска саопштила је данас, одговарајући на резултате истраге Ројтерса којом је утврђено да су израелске снаге убиле извештача те новинске агенције у јужном Либану 13. октобра, да се инцидент догодио у зони активних борби и да се испитује.

Израелска војска није директно разматрала погибију новинара Исама Абдалаха, наводи британска агенција.

Израелска војска напомиње да су 13. октобра борци либанског Хезболаха извршили прекогранични напад, а да су израелске снаге отвориле ватру да би наводно спречиле "оружану инфилтрацију".

Војска наводи да је Хезболах тога дана извршио напад на више циљева унутар израелске територије дуж либанске границе и да је испалио и противтенковску ракету која је погодила граничну ограду код села Ханита и да се због тога, како се истиче, појавила забринутост да постоји могућност да се милитанти инфилтрирају на територију Израела.

Истиче се да је војска, као одговор, употребила артиљеријску и тенковску ватру да спречи инфилтрацију.

Војска је саопштила да разматра убиство новинара Ројтерса које се догодило на том подручју које се налази у зони активних борби.

Истрага Ројтерса открила је да је посада израелског тенка убила сниматеља Абдалаха (37) и ранила шест новинара испаљивањем две гранате из Израела док су новинари снимали прекогранично гранатирање. У том нападу тешко је рањена сниматељка Агенције Франс прес (АФП) Кристина Аси (28) на километар од израелске границе у близини либанског села Алма ал-Чаб, преноси Танјуг.