Свет

Бугарски парламент одбацио вето на слање оклопних возила Украјини

Вето је уложио председник Радев под образложењем да су потребна за заштиту бугарске границе и за пружање помоћи становништву у случају катастрофа и удеса
Бугарски парламент одбацио вето на слање оклопних возила Украјиниwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Бугарски парламент је одбацио вето који је председник Румен Радев ставио на Закон о ратификацији споразума са Украјином о испоруци оклопних возила.

Против вета на одлуку о слању 100 војних транспортера гласали су ГЕРБ-СДС, НП-ДБ, Покрет за права и слободе и "Постоји такав народ".

Вето су подржали посланици БСП и партије "Препород", преноси Радио Бугарска.

Споразум између Бугарске и Украјине потписан је у Софији 8. августа 2023. и у Кијеву 13. новембра 2023. године.

Председник Радев је 4. децембра вратио на нову расправу у парламенту Закон о потврђивању споразума којим Бугарска Украјини даје бесплатно оклопне транспортере.

У разлозима за вето наведено је да народни посланици нису били довољно упознати са конкретним параметрима донације, што им онемогућава објективну процену да ли обезбеђена опрема више није неопходна Бугарској, наводи се у саопштењу на сајту председника Бугарске.

Наведено је да нису узети у обзир ни борбени задаци који су додељени МУП-у, ни потребе Главних управа "Гранична полиција" и "Противпожарна безбедност и безбедност становништва".

"Оклопна транспортна опрема која је достављена Украјини могла би да се користи посебно за заштиту бугарске границе и за пружање помоћи становништву у случају катастрофа и удеса, укључујући и тешко доступна подручја. Руководим се уверењем да безбедност, здравље и живот бугарских грађана треба да буду главни приоритет", истакао је председник Бугарске.

Закон о потврђивању Споразума између Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске и Министарства одбране Украјине о бесплатном пружању оклопне транспортне опреме, потписан је у Софији 8. августа 2023. и у Кијеву 13. новембра 2023.

image